Нові правила… Поки що перевірки експортерів. Кого допустять до експорту?

Колоски пшениці на 100-доларових банкнотах
Колоски пшениці на 100-доларових банкнотах
Джерело фото: Latifundist.com

Вчора 31 жовтня 2023 р. побачила світ довгоочікувана постанова Кабінету Міністрів України, яка стосується запровадження нових правил експорту збіжжя. Однак не поспішайте налаштовуватись на нові процеси. Дана постанова є виключно підготовчою та нових правил не вводить.

Що ж натомість передбачено в документі?

Постанова наразі регулює виключно формування переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу. Тобто фактично передбачає, які компанії в подальшому будуть підпадати під нові правила експорту та відшкодування ПДВ.

Отже, для того, щоб потрапити в зазначений перелік, необхідно зареєструватися в Державному Аграрному Реєстрі (ДАР) та подати в ньому відповідну заяву.

Критеріями включення компанії до переліку є:

  1. Відсутність процедури банкрутства та ліквідації;
  2. Наявність чинного статусу платника ПДВ станом на 23.02.2022 р. та на дату подання заяви;
  3. Відсутність податкового боргу за порушення строків повернення валютної виручки. Тобто не наявність самого порушення, а саме непогашеного зобов’язання, нарахованого податковою за таке порушення;
  4. Відсутність акту податкової щодо невстановлення місцезнаходження компанії в процесі перевірки дотримання валютного законодавства;
  5. Здійснення в період з 23.02.22 р. по 27.10.23 р. (включно) хоча б одної експортної операції, за якою банком завершений валютний нагляд (повністю отримана оплата) в строк до 27.10.23 р. включно.

До зазначеної заяви компанії необхідно буде додати виключно лист з банку в довільній формі, який підтверджує відповідність критерію 5. Цей же лист банк повинен надіслати і на електронну пошту Мінагрополітики. Всі інші дані Мінагро отримує безпосередньо від податкової. Рішення про включення чи відмову, а також подальше виключення приймається протягом двох робочих днів та відображається в ДАР.

Читайте також: Аграрії не постраждають після зміни правил експорту зерна — Чайківський

В подальшому у випадку невідповідності компанії будь-якому із критеріїв, передбачених в пунктах 2, 3, 4, вона може бути виключена з переліку.

Варто також зазначити, що проект по верифікації суб’єктів агропромислового комплексу здійснюється щодо експортерів наступних товарів: пшениця, жито, ячмінь, кукурудза, соєві боби, насіння свиріпи або ріпака, насіння соняшнику, олія соєва, олія соняшникова, олії свиріпова, ріпакова або гірчична, макуха.

Читайте також: У дунайських портах шукають «кешове зерно». Що буде з експортом?

Отже, як і було зазначено раніше, Постанова не містить жодних правил та умов здійснення експорту, тобто, принаймні, поки що процес експорту залишається незмінним. Тим не менш, зважаючи на оголошення щодо зміни цих процесів, можна зробити однозначний висновок, що саме компанії, включені в перелік будуть в подальшому допущені до здійснення експорту тих товарних позицій, які зазначені вище.

Нардепи закликають Уряд та НБУ не зменшувати термін повернення валютної виручки для експортерів

Не можна не звернути увагу на деякі недоліки даної Постанови. Так вона фактично закриває можливість для доступу до переліку тих виробників, які раніше не займались власним експортом або почали здійснювати його після 27.10.23 р. Також можуть виникнути певні питання у компаній, які здійснювали експорт за передоплатою і фактично не закрити контракт до 27.10.23 р.

Проте сама Постанова містить також важливе завдання для Мінагро, а саме: подання протягом двох місяців після завершення реалізації експериментального проекту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану Кабінетові Міністрів України звіту про результати його реалізації та пропозицій щодо внесення відповідних змін до законодавчих актів. Таким чином, сподіваємось, до завершення формування переліку та виправлення недоліків процесу відбору компаній, нові правила експорту збіжжя введені не будуть задля недопущення колапсу на ринку.

Також, зважаючи на останнє згадане положення, можна сподіватися, що такі нові правила не будуть запроваджені раніше ніж через два місяці.

Анатолій Косован, керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus