Нардепи закликають Уряд та НБУ не зменшувати термін повернення валютної виручки для експортерів

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку закликає Уряд та НБУ не зменшувати термін повернення валютної виручки для експортерів зі 180 до 90 днів.

Відповідне звернення на своїй сторінці у Facebook оприлюднив голова комітету Дмитро Наталуха.

«Просимо переглянути рішення про прийняття постанови про зміну правил та процедур експорту, як таке, що здатне завдати непоправної шкоди українським експортерам. Натомість пропонуємо доопрацювати цю ініціативу, виходячи з потреб різних галузей економіки України», — йдеться у зверненні.

Наталуха зазначив, що причиною ініціативи Уряду та НБУ щодо зменшення терміну повернення валютного виторгу для експортерів стали зловживання кількох компаній, які вивозять зерно «по-чорному». Він вважає, що якщо правила порушують кілька гравців, це не є підставою карати весь ринок.

Але, на його думку, не варто сподіватися, що такі радикальні та різкі рішення змінять ситуацію, не вбивши при цьому левову частину порядних українських експортерів.

«Надалі ж ми готові запропонувати майданчик для обговорення, ідеї та пропозиції, щоб разом розв’язати це питання і прикрити всі лазівки для «чорного експорту», — додав нардеп.

Читайте також: Якщо ми не поборемо сірий експорт зерна, то передамо цю історію митникам та правоохоронцям. А там все погано — Ярослав Железняк

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев повідомив, що отримує багато звернень бізнесу щодо неприйнятності рішення про скорочення строків повернення валютної виручки з 180 до 90 днів.

«Підтримую обурення бізнесу. Хто знає сутність афери з чорним зерном, розуміє, що термін повернення валютної виручки тут ні до чого. Скоротіть до 1 дня — це нічого не дасть, адже фіктивний експортер на те і фіктивний, щоб виручку не повертати і штрафи не платити. Маю підстави вважати, що регулятор почує білий бізнес», — написав Гетманцев.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про зміну правил/процедури експорту аграрної продукції. Протягом 10 діб будуть відпрацьовані деталі оновленої процедури експорту. Як заявляють автори, вона  передбачатиме боротьбу з тіньовим ринком та неповерненням валютної виручки в країну.

Виконано за допомогоюDisqus