Рекордний обсяг світової торгівлі зерновими буде досягнуто, в тому числі завдяки Україні — прогноз

Прогнозований The Food and Agriculture Organization (FAO) обсяг світової торгівлі зерновими у 2021/22 МР (липень–червень) збільшено до рекордних 480 млн т, що на 0,7% вище, ніж у 2020/2021 МР.

Про це йдеться у звіті FAO.

Згідно з повідомленням, поточний прогноз світової торгівлі пшеницею 2021/2022 років МР (липень–червень) передбачає її зростання у порівнянні з минулим роком на 2,2%, що зумовлено стабільно високим попитом, особливо з боку країн Близького Сходу через низькі врожаї.

«Якщо говорити про пропозицію, то очікується збільшення обсягів продажів з боку Австралії, Аргентини, Європейського союзу та України, експортні можливості яких зросли у зв'язку з хорошим урожаєм та перевищують обсяги передбачуваного скорочення постачання Канадою, США та Росією. В останніх можливе зниження обсягів у зв'язку зі зростанням експортного мита», — говориться у звіті.

Відмічається, що прогноз FAO щодо світової торгівлі фуражними зерновими, як і раніше, передбачає, попри його підвищення у цьому місяці на 1,1 млн т  їх скорочення у 2021/2022 МР (липень–червень) на 1,3% після рекордного рівня 2020/2021 МР, що став можливий внаслідок очікуваного зниження обсягів торгівлі кукурудзою та ячменем.

«Головним фактором такого коригування є очікуване збільшення закупівель ячменю Туреччиною внаслідок скорочення виробництва та у зв'язку з припущеннями щодо використання ячменю у кормових раціонах замість пшениці та кукурудзи. Передбачається, що обсяг світової торгівлі у 2022 р. (січень–грудень) досягне 51,4 млн т, що на 4,9% вище за очікуваний рівень 2021 р.»,  підкреслюється у звіті.

Нагадаємо, що за 9 місяців 2021 р. оборот торгівлі агропродовольчими товарами між Україною та Азією збільшився проти тогорічних показників за відповідний період на 20% та становив $10 млрд.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus