Врожаєм задоволені: виробники підсумували врожайність 2021 року за областями України

2021 виявився значно кращим роком проти 2020 року. Практично по всіх культурах валовий збір та середня врожайність були вищими. Таку думку поділяють й вітчизняні виробники.

Про це йдеться у матеріалі «Підсумки агросезону 2021: здорожчання ресурсів, ринок землі, результати» на SuperAgronom.com.

За словами заступника головного агронома агрогрупи «Агрейн» Тараса Корнієнка, близько 60% площ під кукурудзою припадає на Чернігівську область. Середню врожайність культури тут отримали тут на рівні приблизно 10,5 т/га на круг, в тому числі з урахуванням піщаних ґрунтів півночі області.

«Другий рік поспіль інтенсивно впроваджуємо елементи точного землеробства, використовуємо сівалки точного висіву, проводимо роздільне підживлення кукурудзи. Здійснюємо обробіток новими культиваторами та обприскувачами», — каже він.

Він додає, що цьому сезоні на піщаних ґрунтах отримали досить пристойні результати: кукурудза показала в межах 11-12 т/га з вологістю 25-26%. Відтак середня урожайність соняшнику (з урахуванням проблемних умов Харківщини) становила 3 т/га, а по озимій пшениці — 5,9 т/га.

«Цього сезону було зроблено певні висновки. І на наступний робитимемо коригування по групах стиглості гібридів кукурудзи. Також компанія планує перехід на strip-till, передусім у Харківській області. Це дасть змогу зекономити на мінеральних добривах, а також оптимізувати технологію в умовах дефіциту вологи», — зазначає Тарас Корнієнко.

Зазначається, що в агрохолдингу A.G.R. Group також результатами року задоволені. Хоч були певні проблеми на деяких площах через погодні умови, зокрема, ранні вересневі заморозки. Попри те, соя показала на рівні 2,3-2,35 т/га. Кукурудза в заліковій вазі вийшла по 8,2 т/га, це з урахуванням, що значна частина посівів у Сумській та Чернігівській областях розміщена на піщаних ґрунтах.

За словами керівника агрономічного відділу компанії Олександра Аракеляна, на Херсонщині, де сою та кукурудзу вирощували на поливі, показники вищі, а кукурудза — отримала водний стрес.

«Результатом задоволені, навіть з урахуванням залитих ділянок. Також на деяких полях підприємство, яке господарювало тут до нас, раніше сіяло соняшник, іноді навіть по 2 роки поспіль. Відповідно, на цих площах врожай був на рівні 12 т/га, на кращих полях — 14 т/га», — каже він

Повідомляється, що в «Захід Агропром» висновки із сезону зробили не лише за товарними посівами, а й за результатами експериментів, які компанія проводить в рамках свого проєкту «Аграрний Полігон».

За словами технолога з агрономії компанії Олега Фурманця, у 2021 р. на Рівненщині найбільш вдало спочатку умови складались для озимих культур. У період їх збирання також умови були більш-менш нормальні. А от у період достигання вони потрапили під теплові стреси. Ці культури значно просіли по врожайності відносно очікуваного потенціалу. Проте, до ярих культур сезон був досить сприятливий.

Нагадаємо, експерт вважає, що причина росту цін на продовольство полягає у безконтрольному експорті зерна. Державні резерви зернових України майже спустошені на фоні зростання цін на енергоресурси через масовий експорт сортового зерна. Нині понад 35 млн т зернових та зернобобових вже було відправлено за кордон, а масове вивезення триває.

Виконано за допомогоюDisqus