Європі загрожує дефіцит соняшникової олії через війну в Україні

В Європі прогнозують дефіцит соняшникової олії, який може настати вже найближчим часом через бойові дії та блокаду українських морських портів військово-морськими силами РФ. Експорт готової продукції також неможливий.

Про це йдеться в матеріалі «НВ».

Повідомляється, що серед найбільших покупців української олії є країни ЄС — 32% від експорту, Індія — 30,5%, до Китаю, Іраку та інших країн — постачається решта продукції.

Читати по темі: Олена Нероба: Через війну в Україні 400 млн людей можуть недоотримати харчові продукти

Зазначається, що суттєве скорочення пропозиції з України вже призвело до зростання цін в Аргентині — одному з виробників -конкурентів — майже на 50%.

Додається, що низка європейських асоціацій, серед яких COCERAL(Європейська асоціація торгівлі зерновими, олійними, бобовими, оливковою олією, оліями та жирами, кормами для тварин та агропостачанням), FEDIOL(Європейська асоціація виробників рослинної олії та протеїнової продукції) та FEFAC(Європейська федерація виробників комбікормів)  2 березня 2022 р. випустили спільний реліз, у якому висловили стурбованість у зв’язку зі скороченням постачання з Чорноморського регіону. Пізніше у FEDIOL опублікували більш детальну інформацію про ситуацію зі олією. За даними асоціації, українські компанії щомісяця постачали на ринок ЄС близько 200 тис. т соняшникової олії, що в середньому 35−45% від європейського споживання.

«Україна є найбільшим експортером олії. Ці обсяги складно або навіть неможливо замістити в короткостроковому періоді. Тому що інші світові гравці стикнулися з аналогічним скороченням постачання», — йдеться у повідомленні FEDIOL.

Повідомляється, що запасів олії в ЄС вистачить на 4-6 тижнів, з яких два тижні вже минули. Відтак, після закінчення цього періоду, ймовірно, брак нерафінованої соняшникової олії та обмежені альтернативи призведуть до нестачі рафінованої/бутильованої соняшникової олії на європейському ринку.

Нагадаємо, виробництво пшениці на Харківщині може знизитись на чверть, соняшнику — на половину. Таку думку висловив генерального директор AgroGeneration Сергій Булавін під час засідання Trend&Hedge Club.

Виконано за допомогоюDisqus