Аграрії можуть втратити мільйони тонн зерна, якщо не вжити заходів — Ставніцер

В разі тривалої блокади українських портів, не продані надлишки зерна згниють на елеваторах замість того, щоб нагодувати мільйони людей у світі.

Таку думку висловив співвласник групи «ТІС» та «М.В. Карго» Андрій Ставніцер в інтерв’ю LB.

За його словами, Україна не пристосована для довгострокового зберігання зерна. 

«Ми завжди працювали з обороту — збирали, накопичували, коротко зберігали та експортували. Є країни, які зберігають зерно роками, а ми — ні. Я впевнений, ми водитимемо послів і представників ООН, показуватимемо їм, як гниють мільйони тонн зерна, які могли б годувати людей по всьому світу‎»‎, — зазначив Ставніцер.

За його словами, для того, щоб зберігати зерно довго, потрібна спеціальна технологія — так звана аерація, коли через зерно пропускають повітря, воно стає менш вологим, і це запобігає появі грибка та пріння і в підсумку гниття зернових.

Читайте також: «‎Війна закінчилась, чи скоро Україна поверне позиції на зерновому ринку? Прогнозуємо з професором з США»‎ 

Водночас, для реалізації будь-якого проекту переобладнання елеваторів для довгострокового зберігання зерна потрібно буде багато місяців, тому що це потребує перебудови силосів, підключення технологій, імпорту обладнання.

«‎Це серйозний процес і не так швидко. Якісь наші силоси в Україні мають таку технологію, більша частина — не має. Це складний процес», — пояснив співвласник «ТІС»‎ 

Він додав, що проблематика вивезення зерна з України, на його думку, потребує дипломатичних домовленостей на рівні ООН та міжнародних організацій, і не має суто військового вирішення.

Нагадаємо, що НАТО не вважає, що залучення його військових потужностей допоможе врегулювати ситуацію щодо коридорів для експорту українського зерна Чорним морем.

 
Виконано за допомогоюDisqus