Леонід Яковишин звернувся до Зеленського: потрібно негайно переходити до ринкового курсу валют

Керівник агропідприємства «‎Земля і Воля» Леонід Яковишин‎.
Керівник агропідприємства «‎Земля і Воля» Леонід Яковишин‎.
Джерело фото: Latifundist.com

Через недолуго придуманий фіксований курс 29,25 грн за долар для експортерів (ринковий курс добирається до 40 гривень), аграрники скочуються до фінансового краху, а отже й до повної загибелі. 

Про це йдеться у зверненні до Президента України Володимира Зеленського керівника агропідприємства «‎Земля і Воля» Леоніда Яковишина.‎  

За його словами, при фіксованій вартості долара продаж на експорт зерна не перекриває найнижчу його собівартість. 

«Терпимо збитки й на інших фінансових операціях із таким курсом валюти. В такому ж становищі опинилися й інші експортери української продукції. Погодьтеся, це не якась помилка чиновників Нацбанку й «великих» вітчизняних вчених економістів. Це — тяжкий злочин перед українськими виробниками продукції на експорт, перед державою й нацією‎», — відмітив бізнесмен. ‎ 

Леонід Яковишин відмічає, що компанія не просить в держави фінансової чи іншої матеріальної допомоги, а вимагає від  уряду не завдавати аграріям нищівної фінансової шкоди. Натомість за місяці війни, продовжує керівник, агропідприємство «‎Земля і Воля» недоотримало від спеціального курсу валют для експортерів понад 10 млн грн.

«Пане Президенте, я прожив на цьому світі вже 83 роки, з них 61 рік присвятив організації високорентабельного аграрного виробництва. Ніколи не опускав рук, але образливо робиться, коли за старання на благо колективу, громади, суспільства — таке ставлення до нас від центральних державних органів. Яка тоді вартість отих гарних закликів з телеекранів про необхідність об’єднуватися заради перемоги над ворогом, заради відбудови й розвитку? Ми за це, і лише просимо, щоб у столичних кабінетах не розмірковували днями й місяцями, а негайно приймали потрібні рішення. До речі, якби й ми, хлібороби, так довго розмірковували, як банкіри, — про результати й думати страшно. А Вам, пане, Президенте?!‎»‎, — зауважив Яковишин. 

Нагадаємо, раніше УКАБ повідомляв, що сільгоспвиробники втрачають мільйони гривень на валютних операціях.

 
Виконано за допомогоюDisqus