Україна переходить до продовольчої моделі економіки: війна прискорила трансформацію

Дивлячись на результати роботи аграрного сектору за сім місяців війни, бачимо, що точку неповернення у сировинну модель пройдено, заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький. Україна поступово переходить від сировинної моделі економіки до продовольчої, йдеться на Урядовому порталі

«Форс-мажорний фактор війни прискорив нашу трансформацію. Усі зрозуміли — аграрні виробники, фермери, — що концентруватися на одній чи двох зернових олійних культурах дуже ризиковано. І має бути однозначно диференціація‎»‎, — сказав Висоцький.

Відмічається, що одним зі свідчень переходу до продовольчої моделі є стабільне зростання експорту молочної продукції. За результатами серпня, експорт молочної продукції показав рекордний показник за останні два роки. Подібне зростання очікується й надалі. Також зростають інвестиції у біоенергетику.

Читайте також: «‎У поміч аграрію: побудувати завод глибокої агропереробки та не наробити помилок»‎ 

«‎Нещодавно відбулися аукціони з приватизації спиртзаводів. Кінцева запропонована ціна на аукціонах стала в три-чотири рази більшою за стартову, а спиртзавод – це насамперед біотанол, біопаливо. У секторі зрозуміли, що набагато вигідніше виробляти альтернативні джерела енергії – біоетанол, біогаз, біометан, – чим просто продавати сировину і потім купувати природний газ за космічними цінами на сушіння кукурудзи», — розповів заступник міністра.

Ще один напрямок — глибша переробка зернових культур: виробництво борошна, готових макаронних виробів, амінокислот тощо. Такі проєкти також вже розпочато, але результат слід очікувати за два-три роки.

Нагадаємо, що компанія засновника VITAGRO Сергія Лабазюка придбала спиртзавод на Тернопільщині за 150 млн грн.

Виконано за допомогоюDisqus