Агромарс півтора роки блокує продаж арештованих активів — кредитори

Виробник м'яса птиці «Комплекс Агромарс», щодо якого відкрито справу про банкрутство, затягує примусовий продаж своїх арештованих (до відкриття справи про банкрутство) активів на онлайн-аукціонах.

Про це Latifundist.com повідомили кредитори компанії та приватні виконавці, дії яких заблоковані.

Ще у березні 2021 року суд постановив, що «Комплекс Агромарс» має повернути «Ветсинтез-Віп» майже 9 млн грн заборгованості за неналежне виконання боргових зобов'язань.

З того часу, за словами директора «Ветсинтез-Віп» Світлани Нестеренко, «Агромарс» затягує та блокує аукціони з продажу активів.

«Так, ще з минулого року «Агромарс» подає скарги на дії приватних виконавців. Після цього проти них відкриваються кримінальні провадження у той самий день, коли мають відбуватися аукціони з продажу майна», — говорить вона.

Наразі кредитори та приватні виконавці оскаржують декілька таких рішень, справи перебувають на розгляді у Верховного Суду.

Приватний виконавець Віталій Чепурний розповідає, що у листопаді 2021 року за кримінальною справою проти нього та двох інших виконавців Печерський суд призупинив торги і наклав арешт на майно «Агромарсу».

«Тобто боржник використав ухвалу слідчого судді про накладення арешту як підставу для призупинення торгів. А тепер уявіть, що з 4 листопада 2021 року по сьогоднішній день, а це рівно рік, мене жодного разу не викликали на допит ні як свідка, ні як підозрюваного. Справа порушена, арешт накладений, кримінальна справа висить у повітрі. На мій погляд, такі брудні методи використали фактично, аби призупинити торги по реалізації майна. Прикро, але правосуддя змістилось від зобов'язання боржника виконати рішення суду і повернути гроші стягувачу, до оцінки, правильно чи ні приватний виконавець виконує свої дії. При цьому боржник як не виконував , так і продовжує не виконувати свої зобов’язання», — сказав він.

Надуманою підставою для блокування є відкриття справи про банкрутство, розповідає юрист компанії «Сева Санте Анімаль Україна» Ярослав Шпортило. Борг «Агромарса» перед компанією — близько 11 млн гривень.

Після відкриття справи про банкрутство усі стягнення щодо боржника зупиняються, починає діяти так званий мораторій.

«Тобто ніяких стягнень на майно боржника не може проводитись, однак це не стосується випадків коли таке майно описано, арештовано і передане на реалізацію до відкриття справи про банкрутство», — уточнює юрист.

Нагадаємо, що заяву про банкрутство «Агромарс» минулого року подала компанія «Буддевелопмент Київ».

Опитані нами кредитори вважають, що це провадження фіктивне і націлене на позбавлення кредиторів повернути свої кошти.

Натомість Ярослав Шпортило додає, що торги, які були початі до ініціювання справи про банкрутство намагаються зупинити через вже згадані скарги щодо дій приватних виконавців.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Виконано за допомогоюDisqus