росія вигадала новий спосіб блокування роботи «‎зернового коридору»‎

Перевірка суден СКЦ
Перевірка суден СКЦ
Джерело фото: https://www.un.org

Ключовою перешкодою в роботі «зернового коридору» залишається гальмування з боку рф під різними приводами інспекції суден в Босфорі.

Про це повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури України (МІУ).

«‎Окрім зменшення кількості інспекційних груп, російська сторона вдалась до тактики затягування часу самих інспекцій через вимоги перевіряти параметри суден, які не регламентуються документами СКЦ та не мають жодного відношення до предмету перевірки»‎, — розповіли у МІУ.

Відмічається, що через такі дії скорочується кількість флоту, який рухається під завантаження українською агропродукцією.

«Це призвело до стабільної черги в 90+ суден, мільйонних збитків вантажовласників, недоекспорту мінімум в 5-6 млн тонн впродовж року‎»‎, — пише МІУ.

В міністерстві повідомили, що станом на 27 грудня, у водах Туреччини очікують 96 суден, з яких 71 судно — на вхід до портів, а 25 — вже завантажені. Щоденно відбувається 6 з 10 запланованих інспекцій.

З 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 605 суден, які експортували 15,9 млн т агропродовольчих товарів до країн Азії, Європи та Африки.

Читайте також: «‎Якщо в України немає сала і молока, то це вже не та Україна — Петро Лабазюк»‎ 

Нагадаємо, операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest Богдан Костецький вважає, що через саботаж росії під час інспекції суден, які прямують «‎зерновим коридором», Україна експортує на 4-5 млн т кукурудзи менше, ніж планувалось.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus