Зерновий коридор: саботаж росії коштуватиме Україні 4-5 млн т ‎недоекспортованої кукурудзи — Богдан Костецький

Через саботаж росії під час інспекції суден, які прямують «‎зерновим коридором», Україна експортує на 4-5 млн т кукурудзи менше, ніж планувалось.

Про це розповів операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest Богдан Костецький під час онлайн-зустрічі, організованої освітньою платформою «Культиварій‎».

За словами фахівця, середня кількість суден, які проходять інспекції складає 3-4 на добу, що є катастрофічно мало.

«росіяни чудово усвідомлюють, що вони роблять. Затягують зашморг нашій логістиці, перекриваючи можливість продажу для наших аграріїв. Відповідно вже зараз зрозуміло, що кукурудзи на експорт піде на 4-5 млн т менше, ніж могло б піти», — вважає Богдан Костецький.  ‎

На думку експерта компанії Barva Invest, залучення Миколаївського порту до «‎зернової угоди» покращило б становище, але стабільна робота Спільного координаційного центру (СКЦ) має бути в пріоритеті. ‎ ‎ 

Разом з тим Богдан Костецький зауважив, що зважаючи на сезонність і на перспективи великих об'ємів виробництва кукурудзи у Південній Америці, цінові перспективи для української зернової виглядають досить-таки похмуро. 

«В переважній більшості аграрії зараз продають кукурудзу собі у збиток, з метою вивільнення коштів»‎, — відмітив фахівець Barva Invest.  

Костецький вважає, що у 2023/24 МР Україна може зіткнутись зі зменшенням посівів кукурудзи, а як наслідок і зменшенням виробництва, переробки та експорту зернової. Натомість фахівець очікує збільшення посівів на користь олійних культур — соняшника, сої і, можливо, ріпаку.

Читайте також: «‎Прогнози 2023: відмова від добрив, недостача насіння та біоетанол»‎ 

Нагадаємо, що, станом на 27 грудня п.р, у Босфорі очікують інспекції 99 суден, з яких 72 — на захід до портів під завантаження, 27 — вже з українською агропродукцією. Деякі судна очікують у водах Туреччини понад місяць. 

Платформа «‎Культиварій»‎ регулярно проводить зустрічі з аграріями та практиками. Переглянути саме цю конференцію можна у записі на платформі «‎Культиварій»‎ у вкладці «‎Нове відео» на сайті: https://www.cultivariy.com/

А для того, щоб завжди бути в курсі актуальних подій підписуйтеся на платформу та цілий рік отримуйте корисний контент.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus