Сівозміна зміниться на користь олійних культур, гречки та інших стратегічних культур — Висоцький

Виробництво ріпака в Україні
Поле ріпака в Україні
Джерело фото: Latifundist.com

У сезоні 2023 прогнозується зміна у сівозміні на користь олійних культур, а також збільшиться площа культур, спрямованих на внутрішній ринок, як було цього року з гречкою, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Очікується, що збільшуватимуться посівні площі під ріпаком, соєю і соняшником.

«Це пов’язано з тим, що вартість однієї тонни олійних культур вища, а вартість логістики в перерахунку на тонну — нижча. Тобто фермери матимуть змогу більше заробляти з 1 га. Це є позитивним фактором для фермерів, макроекономіки і некритичним для сівозміни», — коментує він.

За словами Тараса Висоцького, є ймовірність зменшення виробництва пшениці, але її буде вдвічі більше, ніж необхідно для внутрішньої потреби.

«Аграрії скрізь, де дозволятиме безпекова ситуація, засіватимуть максимальну площу культур. Ми сподіваємося, що наступний рік, який буде нелегким, вдасться впевнено пройти, виростивши достатньо збіжжя для внутрішнього споживання та експорту», — додав перший заступник очільника Мінагрополітики.

Читайте також: Насіннєвики і трейдери виступили проти законопроекту, який дозволяє обіг ГМО «без належного контролю»

Станом на 29 грудня, виробництво олійних культур в Україні 17,4 млн т. Гречки зібрано 158,5 тис. т, при цьому орієнтовне внутрішнє споживання складає 140 тис. т на рік.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus