Насіннєвики і трейдери виступили проти законопроекту, який дозволяє обіг ГМО «без належного контролю»

Українська зернова асоціація (УЗА) та Насіннєва асоціація України (НАУ) занепокоєні законопроєктом № 5839, який, на їх думку, дозволяє вирощування, обіг та експорт ГМО в Україні без належного контролю.

Про це йдеться в листах асоціацій, які є в розпорядженні Latifundist.com.

В УЗА наголосили, що наразі, законодавство України, нажаль, є не лише застарілим та не містить дієвих механізмів регулювання у цій сфері, але й не відповідає зобов’язанням України, взятих на себе в рамках угоди про асоціацію. 

«Ба більше, в сьогоденних реаліях та умовах, ні державні органи влади, ні агробізнес, в разі ухвалення законопроєкту No 5839, не зможуть повністю забезпечити контроль за ГМО, адже зберігання зерна в Україні знеособлене, відтак ГМО зерно цілком може змішатись з не ГМО зерном на елеваторі чи портовому терміналі», — повідомили в УЗА. ‎ 

Водночас компанії-члени НАУ вітають намагання впорядкувати відносини щодо діяльності з ГМО. Однак занепокоєні поспіхом, який спостерігається останні місяці та неврахуванням економічних аспектів, які сьогодні дозволяють утримувати економічну оборону України. 

Окрім того, наголосили в НАУ, у деяких учасників ринку склалася думка, що проект 5839 має на меті, просування ГМ-продукції, що може зашкодити Україні. Серед іншого у законопроекті не враховано процедури проведення консультацій з громадськістю та іншими групами щодо питань пов’язаних з ГМО, як це передбачено в статті 9 Директиви 2001/18/ЄС

«‎Враховуючи зазначене, просимо, врахувати позицію учасників насіннєвого ринку, економічні фактори і напрям розвитку України як держави — кандидата на членство до ЄС; якісно підійти до тексту законопроекту 5839 та доопрацювати з врахуванням норм ЄС, та не допустити ще більшого хаосу в регулюванні», — акцентували в НАУ. ‎ 

Недосконале правове регулювання щодо поводження з ГМО унеможливлює здійснення ефективного державного контролю за обігом генетично модифікованої продукції та створює передумови для нелегального використання генетично модифікованої продукції в Україні, вважають в УЗА.

«‎Традиційно, 80-90% експорту кукурудзи, 90% експорту сої та 95% експорту ріпаку доставляється до країн ЄС та КНР, де діють суворі обмеження ГМО. Відтак, дозволивши вирощування ГМО в Україні», — наголосили в УЗА. ‎

В УЗА акцентували, що це призведе до втрати ринків збуту, що своєю чергою зумовить перевиробництва в середині країни, недоотримання валютної виручки і як наслідок втрати бюджету.

Варто зазначити, що 16 листопада п.р. законопроєктом № 5839 було прийнято за основу зі скороченням терміну підготовки. 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus