A.G.R. Group та ПАЕК йдуть в коріандр: наскільки рентабельною є культура, куди збути насіння і які вимоги до якості

На ринках ЄС український коріандр коштує більше $1 тис/т. Та чи легко вирощувати культуру?
Коріандр
Джерело фото: ТОВ «СП «ПАЕК»

Цього року багато аграріїв роблять ставку на врожайність нішевих культур. Зокрема, Південь йде у льон, гірчицю та коріандр. Захід — у гірчицю, гречку та горох. Центр та Північний Схід — в гірчицю, льон, гречку, коріандр. «АГРОТРЕЙД» засіяв гірчицею 2,8 тис. га у Сумській, Чернігівській та Харківській областях. А, наприклад, HarvEast на Київщині відвів під гірчицю 2,6 тис. га, а під льон — 3 тис. га. Ці культури частково замістили кукурудзу у тих регіонах, де раніше сіяли її багато.

Дмитро Скорняков

генеральний директор HarvEast

«По-перше, ми вже маємо досвід вирощування нішевих культур, а це важливо для досягнення успіху в цьому напрямку. По-друге, нам є кому продати врожай нішевих. По-третє, витрати на перевезення нішевих нижче ніж, наприклад, кукурудзи, на яку маємо величезні логістичні витрати. Теж саме можна казати й про вартість вирощування — нішеві агрокультури наразі вигідніші. Ну і окрім цього ми маємо доступ до якісного насіння, що також суттєво впливає на результат».

Та найбільше зацікавлення у нас викликав факт введення коріандру у сівозміну деякими агрохолдингами. Причому площі відвели немаленькі. Культура ця специфічна, бо насичена ефірною олією зі стійким ароматом, тому потребує окремої збиральної техніки і окремих приміщень для зберігання. Та й технологія вирощування має деякі нюанси. Хоча, як запевнили нас опитані компанії, ці питання доволі просто вирішуються. Ринки збуту? Український коріандр продається як на ринках Азії, так і Європи. Отож далі мова піде про коріандр — рентабельність, ціни, вимоги до виробництва, якості та зберігання.

Виробництво коріандру

В ТОВ «СП «ПАЕК» загальна площа під коріандром цього року сягає майже 3 тис. га. Культурою засіяли деокуповані поля одразу після розмінування. Як пояснив власник ТОВ «СП «ПАЕК» Юрій Кормишкін, враховуючи, що землі агрохолдингу було окуповано, будь-які посіви чи збір врожаю були неможливими до кінця 2022 року. Тож земля після розмінування, зачистки бур'яну та обробітку ідеально підходила для вирощування коріандру.

Юрій Кормишкін

власник ТОВ «СП «ПАЕК»

«Віддали перевагу коріандру так як, по-перше, наші землі з якістю ґрунту та кліматичними умовами підходять для вирощування даної культури та прогнозовано дають високу врожайність. По-друге, коріандр не виснажує ґрунт, тож після збору врожаю можна сіяти інші культури, особливо ярі зернові. Ми будемо сіяти озимі. І, по-третє, ринок збуту. Продукція затребувана в країнах Європи та Азії».

В A.G.R. Group в цьому році відмовилися від північноамериканської сівозміни, яку практикували понад 10 років. Замість кукурудзи посіяли соняшник та нішеві культури. Зокрема, під коріандр відвели більше 400 га в Полтавській області.

Ігор Шестопалов

голова правління A.G.R. Group

«Навряд чи питання з експортом та логістикою буде вирішене в найближчому майбутньому. Тому ми вирішили вирощувати ті культури, на які збільшення вартості логістики впливає найменше… Думаю, що розвиток та подальше впровадження саме цього напрямку збільшить можливості нашого експортного потенціалу і зменшить конкурентне навантаження на основні культури — соняшник та сою».

Коріандр на полях ТОВ «СП «ПАЕК»

Взагалі до повномасштабного вторгнення Україна входила в число найбільших світових виробників та експортерів коріандру. Традиційно ми експортували 7-10 тис. т насіння.

Найбільше насіння коріандру експортували у 2016 році — майже 20 тис. т і посіли четверте місце у рейтингу найбільших світових експортерів. Та потім повернулися до звичних для України показників, бо і виробництво почало зменшуватися.

Якщо до 2015 року площі під коріандром коливалися в межах 6-15 тис. га, то з 2015 року вони почали збільшуватися. До прикладу, 2015 року Україна посіяла 20 ти. га, а роком пізніше — 25 тис. га.

Однак вже у 2020 році бачимо звичну для нас цифру — 6,6 тис. га. Такі коливання з виробництвом в першу чергу пов’язані з ціновою кон’юнктурою на світовому ринку. А вона з 2020 року була не зовсім сприятливою.

Особливості посіву

Головне у вирощуванні коріандру, як і будь-якої іншої культури — підготовка ґрунту, говорить Юрій Кормишкін. В ідеальному варіанті, обробіток землі проводиться ще з осені. Ґрунт обробляється гербіцидами, щоб зменшити кількість бур’яну на полі, проводиться боронування. Далі землі дають відпочити. Посів в «СП «ПАЕК» проводили ранньою весною разом з ярими культурами.

Юрій Кормишкін

власник ТОВ «СП «ПАЕК»

«У нашому випадку усі підготовчі роботи для посіву коріандру відбувались уже в 2023 році після розмінування деокупованих земель. Було проведено зачистку полів від буряну. Використовували дискові борони LEMKEN RUBIN 9 та 10 моделей, які було закуплено в 2021-2022 рр. Довелось поповнити технічний арсенал, так як поля після окупації опинились повністю покритими бур’янами, а задача стояла  —  підготувати під посів максимальну кількість площ».

Поля, на яких компанія висівала насіннєвий матеріал — чорнозем з високим вмістом поживних речовин. 

Нові плуги від Pöttinger. Розбираємо їх потужність, агрегування з тракторами та захист від перевантажень
Читати також

Поля засіяли після проведення лабораторних досліджень якості ґрунту, методом механізованої сівби. Використовували власні імпортні сівалки для дрібнонассіннєвого посіву, оскільки вітчизняні для посіву даної культури не підходять. Сіяли приблизно на 2-4 см в глибину. У середньому, на один га пішло близько 12-15 кг насіння.

В A.G.R. Group теж висівали коріандр ранньою весною — ще у березні. Як зазначає головний агроном A.G.R. Group Іван Войко, коріандр не боїться заморозків, але для його проростання потрібно багато часу та вологи. Тому на Півдні його намагаються посіяти ще у лютому по мерзлому ґрунту.

Іван Войко

головний агроном A.G.R. Group

«Мої колеги-аграрії із Запорізької області цього року взагалі сіяли у грудні, бо хотіли, щоб культура захопила якомога більше вологи. Тоді зможуть розраховувати на врожайність 1,5 т/га. Ми ж хотіли сіяти у лютому, але не мали на той момент потрібної нам сівалки No-till. Змоги таку орендувати у березні і провести посів. Висівали з нормою 30 кг/га».

Яка ж ситуація з посівним матеріалом? А з цим є проблеми.

АгроЕкспедиція. Посівна 2023
Читати також

Як нам пояснив Іван Войко, на сьогоднішній день в Україні зареєстрований один універсальний сорт насіння коріандру — Оксаніт Кіровоградського інституту агропромислового виробництва УААН. Всі інші сорти коріандру належали державним інститутам, які працювали в Криму. Зараз їх в реєстрі немає. Отож аграрії або купують Оксаніт, або перекупляють посівний матеріал один в одного. Звичайно, що це може впливати в результаті і на якість врожаю. Але про це пізніше.

Оксаніт — єдиний універсальний сорт коріандру, зареєстрований в Україні. Фото: Точка доступу

Особливості захисту

Хоча коріандр не примхливий, та все ж потребує своєчасного обробітку від бур’яну. За словами Юрія Кормишкіна, якщо поле буде покрите бур’яном — урожайність знижується автоматично на 75% мінімум. 

Юрій Кормишкін

власник ТОВ «СП «ПАЕК»

«Як тільки стабілізувався температурний показник на відмітці 5-6 градусів тепла — ми отримали перші сходи. Разом із коріандром почав проростати і бур’ян. Щоб позбавити поле від конкурентів, було висушено верхній горизонт та проведено гербіцидний обробіток. Використовували гербіцид у складі якого речовина прометрин 500 з розрахунку 2-2,5 л/га (концентрація залежить від засміченості поля бур’яном)».

Наступні обробітки будуть проводити з урахуванням стану ґрунту, погодних умов та вегетації рослини. Скоріш за все для профілактики від хвороб компанія  проведе ще обробіток фунгіцидом.

В A.G.R. Group у фазі 2-4 листки теж провели захист від дводольних бур’янів Стратегом в нормі 2,5 л/га (діюча речовина прометрин 500). А вже у фазі 5-6 листків протизлаковим Грамідіном (0,3 л/га) та Ескорт комплектом (0,9 л/га).

Іван Войко

головний агроном A.G.R. Group

«На початку бутонізації обробили Композитом. У складі цього препарату речовина карбендазим, 500 г/л. Плануємо також після цвітіння обробку Старлайтом (діюча речовина азокситробін, 250) з нормою 0,5 л/га».

Збирання та зберігання

Вегетаційний період коріандру 80-120 днів, тож збір врожаю в агрохолдингах планують в другій декаді серпня.

Врожайність коріандру, в залежності від кліматичних умов певного року, в середньому складає 2-2,5 т/га. Хоча на Миколаївщині навіть без зрошення урожайність в минулому році в деяких господарствах складала 1,2-1,5 т/га.

В «СП «ПАЕК» при досягненні запланованих показників, очікують на врожайність мінімум 1,8-2 т/га. І наголошують, що все залежить не тільки від якісного підходу до вирощування культури, але й від погодних умов та якості насіннєвого матеріалу.

Як же проводиться збирання врожаю? Юрій Кормишкін розповідає, що для збирання цієї культури в компанії використовують звичайні комбайни, застосовуючи такі ж регулювання, як при зборі соняшнику. Залишкову солом'яну масу просто розкидають по полю, вона виконує функцію мульчуючого добрива.

Юрій Кормишкін

власник ТОВ «СП «ПАЕК»

«В «ПАЕК» вже підготовлено для збору врожаю техніку та елеваторну інфраструктуру. Для зберігання, очистки, фасування та відвантаження відведено окрему частину загального елеваторного комплексу. Одночасно зберігати зможемо 10 тис. т коріандру. За потреби, можемо збільшити площі та об’єми для зберігання продукції інших агровиробників».

Оскільки коріандр — пряна рослина, насичена ефірною олією зі стійким ароматом, то її зберігання в складах з іншими культурами не рекомендовано. Через насичений аромат може зіпсуватись інший товар. Так само не рекомендується використовувати одні й ті ж прилади для очистки чи сушіння насіння.

В A.G.R. Group планують зберігати коріандр в зернових рукавах.

Іван Войко

головний агроном A.G.R. Group

«Ми скористаємося досвідом відомого в Україні ноутіллера Михайла Драганчука, який не перший рік займається вирощуванням на зберіганням коріандру. Він розповідав, що після збору коріандру в комбайнах залишається специфічний запах, який потім передається під час жнив на зернові. На елеваторах таке зерно не приймають. Аналогічно запах передається, якщо його зберігати в одному складі з коріандром. Тому він знайшов вихід з ситуації — закладати коріандр у зернові рукава на полі».

Зернові рукави

Витрати на вирощування

За словами Юрія Кормишкіна, затрати на вирощування коріандру станом на початок червня складають 19,4 млн грн, що в середньому 7,2 тис. грн на га. Погодьтеся, цифри колосальні. А чи виправдані вони? Все буде залежати від рівня врожайності та ціни на товар.

Що з цінами на коріандр?

Нішеві культури дуже волатильні — ціни на них коливаються достатньо суттєво, розповідає генеральний директор HarvEast Дмитро Скорняков. За його словами, один рік можна отримати величезний прибуток, а в інший — майже збитки. Тому на цьому ринку потрібно бути постійно, добре розбиратися в ньому.


Дмитро Скорняков

генеральний директор HarvEast

«Що до нашого досвіду у ніші, то він змішаний, отримували як гарний результат, так і не дуже».

Як ціни на коріандр можуть з року в рік суттєво коливатися на прикладі пояснила директорка з управління «СЛ КОММОДИТИС» Олена Зіновкіна.

Олена Зіновкіна

директорка з управління «СЛ КОММОДИТИС»

«Ми пам'ятаємо роки, коли ціна сягала $2 тис. за тонну, а були роки з ціною $350 за тонну. Ціна цього року: $795 в Індії (зі звичайною чистотою 98%, половинки до 5%) та $1,2 тис. на ринках Європи, але з чистотою 99%, половинки до 2%».

За її словами, коріандр торгується цілий рік. Але обсяги закупівель в Індії та ціни традиційно падають під час збирання врожаю.

Коріандр

Ринки збуту та якість

Основними експортерами коріандру на світовому ринку є Болгарія, Італія, Україна. А ось імпортерами — Індія, Індонезія, Шрі-Ланка. Олена Зіновкіна говорить, що останніми роками попит з боку ринків Європи зріс, але ці ринки цікавить вищий ступінь очищення — чистота понад 99%, битих трохи більше 2%.

Олена Зіновкіна

директорка з управління «СЛ КОММОДИТИС»

«Коріандр важко довести до такої чистоти в умовах війни в Україні. Основні регіони нашої закупівлі коріандру — Херсонська область. Саме там можна було купити світло-золотий коріандр, без вкраплення смітинок, великий, з характерним запахом. Але також вирощують коріандр і на Одещині, Кіровоградщині, Житомирщині».

Її компанія займається експортом коріандру на ринки Індії, Шрі-Ланки та Бангладеш. Насіння повинно відповідати таким якостям: чистота 98%, волога до 12%, битих та половинок — до 5%. Така якість при відповідному зовнішньому вигляді має попит і може розраховувати на додаткову премію.

Також вона зауважила, що ринки вищезгаданих країн специфічні та мають національні особливості. В українського експортера часто виникають труднощі з безпекою угоди та гарантіями виконання контракту з боку покупця.

Як відомо, держава контролює отримання виручки за товар, що експортується, але у разі несумлінності покупця, експортер, замість підтримки на батьківщині, стикається з санкціями. Експортери в цьому випадку розуміють, що реалізуючи свій товар кінцевим споживачам, вони отримають не тільки преміальну націнку, а й зіткнуться з непередбачуваним ризиком.

Олена Зіновкіна

директорка з управління «СЛ КОММОДИТИС»

«Ринки ЄС для нас безпечніші та не менш цікаві. Ми повинні прагнути до покращення логістичних процесів та значного росту якості спецій для цих ринків».

Насіння коріандру

В «СП «ПАЕК» наразі ведуть перемовини, щоб експортувати коріандр в країни Європи та Азії. Попередньо узгоджені об’єми дозволяють не тільки експортувати власну продукцію, але й закуповувати вирощений коріандр у інших сільгоспвиробників для подальшого експорту та реалізації. Фасовану продукцію планують доставляти автомобільним транспортом. Персонал компанії вже пройшов спеціальне навчання по правильній доробці насіння та його транспортуванню.

Юрій Кормишкін

власник ТОВ «СП «ПАЕК»

«Коріандр — нова культура для нашої компанії, засіяли ми її вперше, але, якщо цей рік покаже гарну врожайність, то, впевнені, що коріандр стане традиційною культурою в нашій структурі посівів, а загальний об’єм площ під посіви значно збільшиться».

В A.G.R. Group ще шукають ринки збуту. Але теж говорять про те, що у разі успішного досвіду готові і наступного року вирощувати цю нішеву культуру.

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus