Нові мита для експорту соняшника потребують конкретики і прозорості — Гаврилюк 

При встановленні вартості мита на насіння соняшника митній службі потрібно враховувати якісні показники та базис поставки товару.

Таку думку висловив Latifundist.com партнер і директор Barva Invest Юрій Гаврилюк, коментуючи законопроєкт №8274, яким встановлюються нові правила розрахунку мита на певні товари, зокрема, насіння соняшнику.

Відповідно до закону, для оформлення експорту соняшника потрібно вказати митну вартість товару не меншу, ніж встановлена відповідним міністерством. За словами Юрія Гаврилюка, єдиної ціни для всіх не може бути, адже є багато параметрів, які на неї впливають. Один з них — вартість логістики.

 «Митники беруть з рахунку-проформи виключно ціну насіння і не враховують при цьому базис поставки — логістику. У нас були випадки, коли аграрії везли насіння, умовно, в Рені і в рахунку-фактурі за логістику стояла ціна $600. А інший аграрій віз в Італію і у нього ціна стояла €800. Дельта велика. Тому логістику при розрахунку мита потрібно віднімати, але, звісно, митники цього робити не будуть», — говорить Юрій Гаврилюк.

І додає, що для більш-менш об’єктивного визначення вартості мита насіння митникам варто б брати одну країну і один період відвантаження.

 «Я підтримую державу — знімати мито на експорт насіння соняшник немає сенсу. А особливо у військовий час, коли потрібно поповнювати бюджет. Але введіть прозорі правила для всіх. Зрозуміло, коли аграрій хоче вивезти соняшник по $300, то щось тут не рахується. Але коли він вивозить по нормальній ринковій ціні… Відповідно віднімайте зворотню логістику і рахуйте на FCA з господарства усередині країни», — розповідає Юрій Гаврилюк.

Також він зауважив, що в ідеалі потрібно враховувати і інші параметри, зокрема, олійність соняшника. Адже на ринку є покупці, які купують соняшник із базисним вмістом олії — 44% у перерахунку на сиру речовину. Водночас є і ті, хто купує із вмістом олії 48%. 

Читайте також: Експерти розповіли, чого аграріям чекати від нового сезону

В законопроєкті №8274 також вказано, що для визначення нормативної вартості насіння соняшника будуть братися середньоарифметичні значення котирувань на міжнародних товарних біржах чи ціни на внутрішньому ринку. Юрій Гаврилюк говорить, що Україна сьогодні — market maker на ринку і один із найбільших виробників соняшникової олії у світі. Конкуренцію нам складає росія. На іншому кінці світу — Аргентина, яка мало впливає на ті ринки, де ми присутні.

«Скільки вже було спроб створити біржу і пропихнути туди соняшник. Це вузький і нішевий ринок. На ньому ніколи не буде такої ліквідності як по кукурудзі та по пшениці. Тому не можна підходити до питання ціноутворення соняшника через біржу, яка десь там у світі існує», — говорить експерт.

Крім того він сумнівається, що міністерство кожен день буде встановлювати нову митну вартість на насіння соняшника.

«Скоріше за все буде братися середнє арифметичне по інших проекспортованих позиціях. І це не нове для ринку. Це ми вже проходили на початку минулого сезону», — резюмував Юрій Гаврилюк.

Нагадаємо, Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт №8274, який унеможливить або значно ускладнить вивезення вторинної сировини з України, зокрема, насіння олійних культур, штучно занижуючи розмір мита.

Виконано за допомогоюDisqus