Експерти розповіли, чого аграріям чекати від нового сезону

Форум «АгроТрансформації 2023», який відбувся 17 лютого 2023 року у Варшаві зібрав близько 200 учасників та 30 спікерів з різних країн. Початок заходу було присвячено посівній 2023 року.

Експерти висловлювали побоювання щодо збитковості вирощування пшениці та кукурудзи в майбутньому сезоні, що в першу чергу викликано занадто високими логістичними витратами.

Однак аграрії налаштовані сіяти названі сільгоспкультури, до чого спонукають вимоги сівозміни та виклики продовольчої безпеки, але їх площі будуть суттєво зменшені. Агровиробники йдуть на певні ризики, оскільки сподіваються, що ціни на агропродукцію зростуть, логістика може покращитися у 2023 році завдяки пролонгації зернової угоди, а також більш тісній співпраці з країнами ЄС.

«За нашими розрахунками пшениця була збитковою у минулому сезоні, але ми прийняли рішення, що все одно посіємо певну кількість, бо потрібно забезпечувати країну продовольством. Плануємо максимально скоротити посіви кукурудзи. Вже робили попередні розрахунки витрат на посівну і розуміємо, що нашу економіку врятує лише логістика. Якщо вартість логістики ще хоч трошки зросте, то кукурудза буде однозначно збитковою», — розповіла комерційний директор HarvEast Тетяна Алавердова.

Зазначається, що наразі сформована серйозна тенденція по збільшенню посівів олійних культур — ріпаку та соняшника — в окремих господарствах, що вже в минулому сезоні призвело до поширення специфічних хвороб на українських полях, зокрема, викликаних збудником гнилі білої. Це також стосується і посівів сої. 

«Зростають площі олійних, відбувається збільшення кількості хвороб і шкідників притаманним саме цим культурам. Минулого року в полях спостерігали вкрай негативну тенденцію щодо збудника гнилі білої. Він довго зберігається в ґрунті і може знищити значну частину поля. Бачила у Київській області поля, де до 88% соняшника просто вилягли від цього збудника хвороби, розвитку якого сприяли складні погодні умови — значна кількість опадів», — повідомила дослідник із захисту рослин, фітопатолог «БТУ-Центр» Юлія Миронова.

За інформацією експертів, позитивним трендом є подальша біологізація агровиробництва, викликана переходом до використання біопрепаратів, що зменшує витрати на захист посівів.

Компанія Agricom Group, потужності та земельні активи якої певний час перебували в окупації, відновила виробництво. Більш того, не припинялись інвестиції у переробку. Так, наприкінці 2022 року завод розпочав виробництво преміальної граноли San Granola на нових потужностях. А на початку 2023 року було запущено виробництво нової категорії продукції — сухих сніданків YUMMOJI.

«Ми вже маємо новий план інвестицій на $500 тис. до кінця поточного року. Плануємо додаткові лінії фасування, додаткове розширення цеху граноли. Я як ніхто вірю в українську переробку‎»‎, — розповів співвласник та СЕО Agricom Group Петро Мельник.

В Україні також зросла зацікавленість щодо виробництва біоетанолу. Все більшим попитом користується обладнання для олії, жирів, крохмалю тощо.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus