Експортувати соняшник стане складніше — законопроєкт ухвалено

Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт №8274, який унеможливить або значно ускладнить вивезення вторинної сировини з України, зокрема, насіння олійних культур, штучно занижуючи розмір мита.

Про це пишуть на Офіційному вебпорталі парламенту України

Парламентарі 250 голосами схвалили законопроєкт про внесення змін до Розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо встановлення тимчасових особливостей визначення митної вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України (№8274).

«Вивозити сировину з України, штучно занижуючи розмір мита, стане значно складніше. Допоможе цьому схвалений Верховною Радою у 2 читанні закон 8274, в якому я є співавтором», — пише Дмитро Кисилевський, заступник голови комітету ВР з питань економічного розвитку на Facebook.

Згідно з порівняльною таблицею, до 31 грудня 2025 р. документом встановлюється, що митною вартістю товарів, які вивозяться за межі митної території України з поміщенням у митний режим експорту та на які законом встановлено вивізне мито, що нараховується за адвалорними ставками адвалорними ставками (це ставка податку, згідно з якою розмір податкових нарахувань встановлюється у відсотковому або кратному відношенні до одиниці вартісного виміру бази оподаткування) (крім товарів, щодо яких запроваджено режим експортного забезпечення), є ціна товару, зазначена у рахунку-фактурі чи рахунку-проформі, але не нижче середньоарифметичного значення котирувань цін на відповідні товари на міжнародних товарних біржах. 

Якщо товари, що експортуються, не торгуються на міжнародних біржах, митною вартістю таких товарів є ціна товару, зазначена у рахунку-фактурі чи рахунку-проформі, але не нижче за ціну товару, визначену з урахуванням середньоарифметичного значення котирувань цін на міжнародних товарних біржах на компоненти таких товарів або цін на внутрішньому ринку України.

«Зараз нечесні ділки вказують у митних документах занижену вартість сировини, іноді — в 10 разів», — зазначає Кисилевський.

Середньоарифметичне значення котирувань цін обчислюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку, у доларах США. 

Перелік міжнародних товарних бірж для розрахунку затверджує Кабмін.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроєктом вносяться зміни до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур», яким регулюється експортне мито на насіння льону, соняшнику та рижію, а також «Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину» щодо експорту ВРХ, овець та шкур тварин.

Нагадаємо, що народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський вважає, що для забезпечення аграріїв міндобривами під сезон 2023/2024 рр. необхідна відміна мита на імпорт добрив в країну.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus