Близько 10% українських агрокомпаній можуть збанкрутувати в цьому році — Скорняков

У 2023 році збанкрутувати можуть близько 10% українських агрокомпаній, оскільки багато підприємств будуть виживати, а не займатися питанням отримання прибутку.

Таким прогнозом в інтерв'ю Latifundist.com поділився генеральний директор компанії HarvEast Дмитро Скорняков.

«Якщо ми говоримо про звичайні зернові компанії, у яких немає переробки (біогазу, виробництва курятини) і не про захід України, а про центр, то у найближчі два роки вони будуть зайняті питаннями не прибутку, а виживання. Тобто за моїми особистими прогнозами, у цей період можна чекати на банкрутство від 10% до половини аграрних компаній України», — говорить Скорняков.

Він прогнозує, що після закінчення війни Україна матиме умовний план Маршалла щодо відновлення економіки, в тому числі і в сфері АПК. Великі інвестиції необхідно вкладати у зрошення.

«Зрошення — це і насінництво, і садівництво, і овочівництво, і ягоди. Це більш капіталомісткі галузі, інтенсивніші, які дозволяють заробити зовсім інші гроші на 1 га. Думаю, буде розроблена велика програма розвитку України. Згадайте, коли Іспанія приєдналася до Євросоюзу, то там відвели величезні площі під зрошення. Зараз ця країна є лідером по постачанню овочів і фруктів на європейський та світовий ринки», — додав Скорняков.

Нагадаємо, що після закінчення війни в Україні необхідно поновити зрошення на площі понад 1 млн га. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus