Румунські фермери вимагають заборонити імпорт та транзит зерна з України

Румунські фермери вимагають від влади заборонити транзит та імпорт зерна з України з 15 червня 2023 року до 15 березня 2024 року. Вони погрожують розпочати масштабну загальнонаціональну акцію протесту 7 червня, якщо влада не виконає їхню вимогу.

Про це повідомляє Альянс сільського господарства і співробітництва (ААС), пише adevarul.ro.

«Як захід щодо захисту діяльності фермерів і агропродовольчого сектора ми просимо президента Клауса Йоганніса, політиків та урядовців представляти інтереси Румунії жорсткіше і вжити всіх юридичних кроків і дипломатичних заходів, які запроваджуються для заборони транзиту та імпорту сільгосппродукції з України в період з 15 червня 2023 року по 15 березня 2024 року», — заявили представники ААС.

У Альянсі говорять, що в 2023 році більшість аграріїв будуть змушені закрити свої ферми через високі витрати на вирощування сільгоспкультур, і перспективу реалізації продукції за цінами, нижчими за собівартість.

Читайте також: Румунські аграрії блокуватимуть митницю через поставки неоподаткованого зерна з України

Компенсацію від ЄС в розмірі 10 млн євро румунські аграрії вважають замалою.

«Ці кошти максимум можуть бути переспрямовані на відновлення, бодай частково, дорожньої інфраструктури, пошкодженої інтенсивним транзитом українських товарів», — додали в ААС.

Нагадаємо, Польща припинить закупівлю українського зерна до 1 липня 2023 року через проблеми з цінами на внутрішньому ринку.  Зокрема Україна не експортуватиме до Польщі пшеницю, кукурудзу, ріпак та насіння соняшнику.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus