Вже з травня обсяги відвантаження соняшникової олії з України можуть скоротитися — прогноз

У березні 2023 року Україна відправила на експорт максимальний за останні 14 місяців обсяг соняшникової олії — 524 тис. т (+28% до попереднього місяця). Приріст відбувся через збільшення відвантаження до ЄС (+47% до лютого), Китаю (+25%), а також поновлення відвантажень до Іраку після тримісячної перерви.

Такі дані наводять аналітики ІА «АПК-Інформ».

Однак вже з травня обсяги відвантаження соняшникової олії з України можуть скоротитися, оскільки основні імпортери — країни ЄС — вже мають достатні запаси продукції. 

Читайте також: Східна Європа проти українського зерна. Що відбувається на західних кордонах

В квітні Польща суттєво скоротила закупівлю української олії, що також було зумовлено внутрішніми протестами та вимогами заборонити імпорт української олії.

У вересні-березні 2022/23 МР з України було експортовано 3,2 млн т соняшникової олії. До кінця поточного сезону-2022/23 Україна ще може експортувати як мінімум 1,2-1,3 млн т соняшникової олії.

«При цьому варто зазначити, що подальший експорт буде залежати не тільки від попиту імпортерів, роботи портів та відвантажень через західні переходи, а й від наявності запасів соняшнику в переробників та загальної пропозиції олійної на внутрішньому ринку, що оцінюється АПК-Інформ на мінімальному за багаторічний період рівні», — пише видання.

Нагадаємо, агрохолдинг «Кернел» збільшив об'єми переробки олійних у першому кварталі 2023 року до 744 тис. т або на 32%.

Виконано за допомогоюDisqus