Польська чиновниця розкритикувала США за відсутність прогресу в будівництві елеваторів на кордоні з Україною

Державна секретарка Польщі з питань співробітництва з Україною Ядвіга Емілевич розкритикувала США за відсутність прогресу в питанні будівництва елеваторів уздовж кордону з Україною для вирішення проблеми постачання агропродукції. 

Про це пише Financial Times.

Під час зустрічі з офіційними особами у Вашингтоні у липні було мало подробиць щодо обіцянки з боку Джо Байдена під час виступу у Філадельфії у 2022 році.

«Байден дав цю обіцянку (про допомогу у будівництві елеваторів, — прим. ред.) публічно, але коли ми почали про це запитувати, ніхто в адміністрації (США, — прим. ред.) не був готовий відповісти на це питання», — сказала Емілевич.

Чиновниця наголосила, що Варшава має захистити польських фермерів, перш ніж допомагати українським, а Євросоюз має переглянути свою схему сільгоспсубсидій до того, як така потужна аграрна держава, як Україна, приєднається до блоку.

«Якщо ви справді думаєте про членство України в ЄС, нам, безумовно, потрібно переосмислити нашу внутрішню аграрну політику» — сказала Емілевич. 

За її словами, Польща також хоче, щоб ЄС погодив нову субсидію у розмірі близько 30 /т на українське зерно, яке йде транзитом через Польщу, Угорщину, Словаччину, Румунію та Болгарію на шляху до Африки та інших країн за межами ЄС, враховуючи більш високі витрати на транспортування зерна залізницею або автомобільним транспортом, ніж морем.

Читайте також: В Рівненській області будують елеватор за підтримки USAID

Як пише FT, запит Польщі, швидше за все, зустріне жорсткий опір у Брюсселі, особливо з боку країн ЄС, які не межують з Україною і звинувачують Варшаву у подвійних стандартах. 

Нагадаємо, Польща представила в Брюсселі оцінки інвестицій, які необхідні для збільшення експорту з України зерна та інших сільськогосподарських продуктів через польсько-український кордон на світові ринки. Загальна вартість цих інвестицій оцінюється приблизно в 1 мільярд євро.

Виконано за допомогоюDisqus