Обсяги експорту через порти Чорного моря коливатимуться між 1,5 млн і 3,5 млн т на місяць — Dragon Capital

Повноцінне відновлення перевезень через порти Чорного моря може збільшити експортний виторг на $9-10 млрд у 2024 році. Це на третину більше, ніж в сценарії «без портів Чорного моря», і може вплинути на зростання реального ВВП до 5 відсоткових пунктів.

Про це йдеться в повідомленні Dragon Capital, пише Бізнес Цензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.

За даними Dragon Capital, принаймні 46 суден із загальною вантажопідйомністю 1,85 млн т зайшли в українські порти в Чорному морі з моменту відкриття тимчасового коридору. 41 судно з вантажопідйомністю 1,7 млн т, прибуло до портів Великої Одеси в жовтні. Кораблі прибули під навантаження товарами, традиційно орієнтованими на морську логістику — сільськогосподарські та промислові (переважно залізняк і меншою мірою метали та вугілля).

Читайте також: Фонд страхування ризиків не поширюється на внутрішні водні шляхи, це дискримінація дунайських портів — думка

«Водночас, за оцінками компанії, з урахуванням продовження бойових дій та ризику пошкоджень суден, що рухаються до українських портів, повноцінного відновлення судноплавства не відбудеться й обсяги експорту через порти Чорного моря коливатимуться між 1,5 млн і 3,5 млн тонн на місяць», — йдеться у повідоменні.

Нагадаємо, 25 жовтня АМПУ розіслала учасникам ринку повідомлення, що руху суден тимчасовим коридором на вхід та вихід 26 жовтня не буде. Наступного дня у Мінвідновлення заявили, що ця інформація не відповідає дійсності.

Виконано за допомогоюDisqus