В Польщі не виключають введення заборони на імпорт російського зерна

Польща вивчить досвід Латвії щодо введення заборони на імпорт агропродукції з росії і, можливо, ухвалить таке ж рішення.

Про це під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Латвії Евікою Сілінею в четвер у Варшаві сказав премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск, пише Укрінформ.

Туск зазначив, що для нього важливою є думка латвійської колеги у контексті рішення Риги ввести ембарго на російські продукти, що було затверджено на рівні Сейму.

«Ми ретельно вивчимо це рішення Латвії і не виключаю, що Польща прийме відповідну ініціативу», — сказав Туск і додав, що сьогодні обговорить це питання з польськими фермерами під час аграрного саміту у Варшаві.

Як розповів віце-президент Польсько-української господарчої палати (ПУГП) Даріуш Шимчиха, згідно з угодами Світової організації торгівлі (СОТ) продукти харчування не повинні підпадати під ембарго, тому держави Європейського Союзу не забороняють імпорт російської агропродукції.

Читайте також: Латвія в Брюсселі вимагає заборонити імпорт російського зерна до ЄС і замінити його українським 

«Феноменом вже є те, що минулого року Польща заборонила імпорт зерна з України, захищаючи внутрішній ринок, тоді як формально заборони на експорт зерна з росії немає. Це пояснюється тим, що згідно з угодами СОТ продукти харчування не повинні підпадати під ембарго. Це парадокс — формально ми можемо експортувати зерно з росії, але не можемо експортувати з України. Питання в тому, чи це чесно, справедливо і розумно», — сказав Шимчиха.

Нагадаємо, 22 лютого Сейм Латвії у двох читаннях ухвалив постанову про заборону імпорту російської та білоруської сільгосппродукції до липня 2025 року.

Виконано за допомогоюDisqus