Латвія в Брюсселі вимагає заборонити імпорт російського зерна до ЄС і замінити його українським

Латвія вимагає ввести санкції проти російського експорту сільгосптоварів до ЄС на загальноєвропейському рівні, оскільки вся ця продукція може бути замінена товарами з України.

Про це в понеділок у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із сільського господарства й рибальства заявив міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе, повідомляє Укрінформ.

«Ми все ще просимо поширити на російське зерно та продовольчі товари європейські санкції. Латвія Ухвалила національне законодавство, яке захищає нас від російського імпорту до Латвійської Республіки. Це не вражає транзит до третіх країн, у тому числі до інших країн ЄС. Але з минулого четверга наш парламент (Латвії — прим. ред.) ухвалив заборону на російське зерно та на імпорт продовольства в Латвійську Республіку», — сказав Краузе.

Він додав, що «все, що імпортується з росії, можна імпортувати з України». За словами міністра, це допоможе підтримати Україну замість того, щоб допомагати росії підгодовувати її машину війни.

Читайте також: Фермери Латвії вийшли на протести. Вимагають негайної зупинки імпорту з росії та білорусі

Краузе вважає, що Спільна сільськогосподарська політика ЄС потребує уточнення, оскільки з часів її останнього перегляду у 2021 році багато змінилося, і наразі Європа має війну на порозі. Цей розвиток багато чого змінює як у геополітичній ситуації, так і на ринку.

«Зараз ми маємо ці труднощі на кордоні (польському, — прим. ред.). Ми повністю підтримуємо Україну. З точки зору Європейського Союзу, те, що відбувається на кордоні, не є зрозумілим. Ми маємо переконатися, що в нас є вільний рух товарів між країнами ЄС, і що ми не маємо заблокованих кордонів. Ми маємо швидко адаптуватися. І не говорити «ми подумаємо про це, і щось зробимо за пару років». Я думаю, війна завершиться до того. Ми маємо діяти швидко», — додав Краузе.

Нагадаємо, 22 лютого Сейм Латвії у двох читаннях ухвалив постанову про заборону імпорту російської та білоруської сільгосппродукції до липня 2025 року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus