Опендатабот: За три місяці 2024 року бізнес продав 1238 га землі

За майже 3 місяці з відкриття ринку землі для юридичних осіб компанії продали щонайменше 1283 га, за даними Державного земельного кадастру (ДЗК), повідомляє Опендатабот.

12 компаній через продаж угідь зменшили свої земельні володіння до розміру менш як 100 га, тож вибули з переліку системи земельного моніторингу. 

Щонайменш 1283 га продали українські компанії за майже 3 місяці, станом на 18 березня 2024 року. Так, після відкриття ринку землі для юридичних осіб, попри очікування, бізнес почав продавати землю, а не купляти.

Від початку 2024 року щонайменше 342 земельні ділянки були продані.

Найбільшою кількістю землі в Україні володіє агрофірма «Світанок»: понад 5 тис. га станом на середину березня цього року. На другому місці — Дружківське рудоуправління: 3,3 тис. га. Трійцю замикає «Землетрейд» — 3 тис. га.

«Землетрейд» за неповні три місяці продав майже 160 га своєї землі. Проте найбільшу кількість землі за цей час продала компанія «А.Т.К.» — 284 га.

Робити висновки стосовно ефективності функціонування ринку землі для юридичних осіб ще зарано, вважає голова Центру аналізу політики «Зміст» Елліна Юрченко. На її думку, перші результати можна побачити лише через 6-12 місяців після відкриття ринку.

Водночас з моменту відкриття ринку іноземці ані як приватні особи, ані як бенефіціари компаній, все ще не можуть купувати українську землю. Так, наприклад, 4 компанії із топ-10 агро сфери за даними Індексу Опендатабота мають закордонних бенефіціарів, а тому не можуть купувати землі. Йдеться про такі компанії, як «Дружба-Нова», «Енселко Агро», «Старинська птахофабрика» та «ПК Дніпровський».

Читайте також: Дохід топ-10 компаній агросфери у 2023 році збільшився на 35% — рейтинг

  • У 2023 році в Україні було реалізовано 114,13 тис. га земельних ділянок сільськогосподарського призначення, на які до 2021 року поширювався мораторій.
  • З 1 січня 2024 року в Україні почав роботу ринок землі для юридичних осіб, обсяг власності може становити не 100 га, а 10 тис. га. 
  • За перший місяць роботи нового етапу ринку землі юрособи придбали 498 земельних ділянок загальною площею 1461 га або 10,4% від усіх проданих у січні сільгоспземель.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus