Юридичні особи придбали 10,4% земель від усіх проданих у січні — KSE

За перший місяць роботи нового етапу ринку землі юрособи придбали 498 земельних ділянок загальною площею 1461 га або 10,4% від усіх проданих у січні сільгоспземель.

Такі дані наводять KSE Агроцентр та Програма USAID АГРО в аналітичному огляді, підготовленому в межах спільного дослідницького проєкту «Земля незламності».

Ціна гектара зросла в середньому на 13% для договорів купівлі-продажу. 

Читайте також: У 2023 році обіг сільгоспземель в Україні збільшився на 58% — KSE 

У січні 2024 року до ринку сільгоспземель долучились 48 юросіб. Найбільшу площу сільгоспземель придбав агробізнес у Полтавській області — 60% від усіх транзакцій, здійснених юридичними особами у січні. Натомість в Одеській та Чернівецькій областях юрособи не придбали жодної ділянки сільськогосподарського призначення у перший місяць 2024 року, так само як і у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях, на значній території яких триває окупація або бойові дії, йдеться в дослідженні.

«Результати першого місяця участі юридичних осіб у ринку земель цілком прогнозовані. Жодного ажіотажу наразі не спостерігається. Ринок звикає до нових умов. Очевидно, що основними бенефіціарами другого етапу ринку є землевласники, чий добробут покращиться завдяки збільшенню цінності землі, а також аграрний сектор, який зможе залучати більше бізнес кредитів під заставу придбаних земельних ділянок», — зазначив віцепрезидент KSE з економічної освіти, керівник проєкту «Земля незламності» професор Олег Нівʼєвський.

Нагадаємо, станом на кінець 2023 року в обігу було 172,9 тис. га сільськогосподарської землі, в той час, як за результатами 2022 року в обігу перебувало 109,5 тис. га, з яких 50,3 тис. га було продано до 24 лютого 2022 року. Таким чином, приріст землі в обігу у 2023 році, у порівнянні з попереднім, склав 58%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus