Верховна Рада ухвалила закон про бавовник: основні положення

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні», повідомив народний депутат з фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«За» проголосував 291 депутат.

Степан Чернявський

народний депутат

України

«Закон прийнято. Бавовни точно буде більше. Дякую своїм колегам за підтримку важливого законопроєкту №10427-1, ініціатором якого я є. Його прийняття дуже важливе для нашої країни, особливо, коли існує стратегічна потреба у вирощуванні цієї сировини, зокрема, для виробництва пороху. Це наш вагомий внесок у розвиток сільського господарства, економічного благополуччя аграріїв, які й так зазнають фінансових збитків під час війни, а також значна допомога оборонному сектору України», — зазначив ініціатор законопроєкту Степан Чернявський.

Метою закону є забезпечення ресурсних потреб української промисловості, передусім на період воєнного стану та протягом трьох років з дня його завершення або скасування.

Як повідомляє Укрінформ, закон передбачає спрощення процедур ввезення та обігу на території України сортів бавовнику, який потрібен для виробництва пороху. На період воєнного стану та протягом двох років з дня його завершення або скасування встановлюється спрощена процедура державної реєстрації сортів та державної реєстрації прав на сорти бавовнику без проведення кваліфікаційної експертизи.

Також спрощується процедура ведення в обіг насіння сортів бавовнику та його використання без проведення сертифікації насіннєвого матеріалу.

Зараз реєстрація не ГМ-бавовнику займає 2-3 роки, а реєстрація ГМ-бавовнику взагалі заборонена. Зміни в законодавстві дадуть можливість захистити інтелектуальні права власників насіння і здійснювати контроль за сортами.

Читайте також: В Україні хочуть відродити вирощування бавовнику, з якого виробляють порох. Яку площу треба засіяти і де?

У березні Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону №10427-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника». Його підтримали 287 депутатів.

Виконано за допомогоюDisqus