Поляки про будівництво широкої колії: Протягувати до кордонів НАТО залізницю стандарту росії та білорусі — дуже погана ідея

У Польщі вважають, що будівництво залізниці шириною 1520 мм з України до Гданська загрожуватиме безпеці країни, пише Puls Biznesu.

Як зазначає видання, у 2022-23 роках Міністерство інфраструктури Польщі неодноразово отримувало такого роду пропозиції від української сторони.

«Ці пропозиції надійшли, серед інших, під час польсько-українських переговорів на рівні міністрів та заступників міністрів інфраструктури та в письмовій формі, включно з виступами українських підприємців. З такою ж промовою виступила українська сторона, зокрема: до Канцелярії Прем’єр-міністра та Міністерства сільського господарства та розвитку сільських територій», — каже Анна Шуманська, речниця Міністерства інфраструктури.

У липні 2022 року було створено звіт, у якому обрано п’ять потенційних маршрутів для залізниці 1520 мм. Проте автори звернули увагу на багато загроз, серед яких: відсутність землі для будівництва такої лінії, відсутність відповідного рухомого складу та кваліфікованого персоналу для її експлуатації або можливі соціальні протести.

«Найголовнішою загрозою, однак, є негативний вплив ширококолійного сполучення з Гданськом на стратегію оборони країни», — додала Шуманська.

На думку міністерства, реалізація цього проєкту є недоцільною. Проте перевезення українського зерна польською залізничною мережею можна значно збільшити, наприклад, за допомогою українських вагонів-зерновозів на загальноєвропейських візках.

«Я повністю згоден із твердженням, що будівництво таких колій у Польщі було б загрозою для нашої оборонної стратегії», — каже Ярослав Крашевський, генерал у відставці, колишній начальник ракетно-артилерійських військ і директор Бюро національної безпеки.

Читайте також: Польська залізниця готується до виходу на український ринок. Хочуть працювати на прикордонних терміналах

Він вважає, що протягувати до кордонів НАТО колії стандарту росії та білорусі — дуже погана ідея. Він визнає, що залізницю можна прокласти через мости, віадуки чи тунелі, щоб у разі необхідності підірвати їх і запобігти транспорту.

«Проте, будь ласка, повірте мені, що наші ворожі країни та їхні служби зроблять усе, щоб убезпечити та захистити ці чутливі місця, щоб колії залишалися прохідними», — запевнив Крашевський.

Даріуш Шимвіча, перший віце-президент Польсько-української господарчої палати вважає, що оскільки Україна прагне приєднатися до Європейського Союзу, вона має адаптуватися до його стандартів, в тому числі й у сфері залізниці.

Контекст. На початку квітня міністр агрополітики Микола Сольський заявив, що в Україні вагонів для перевезення зерна в рази більше, ніж у всій Європі, від Румунії до Португалії. Це означає, що немає сенсу інвестувати в такі вагони, які курсували б на коліях європейського стандарту. Єдиний спосіб вирішити цю проблему — побудувати широкі залізничні колії від кордону з Україною до Гданська та Клайпеди в Литві. Це дозволить Польщі заробляти на транзиті та відправляти українське зерно у світ через Гданськ.

Виконано за допомогоюDisqus