На Одещині засіяли перші експериментальні поля бавовника

Фахівці Українського інституту експертизи сортів рослин (УІЕСР) засіяли поля із п’ятьма експериментальними сортами бавовнику. Перші паростки можна буде побачити за два тижні, повідомили в Департаменті аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА.

«Українські селекціонери впевнені, що поряд із вирощуванням традиційних культур на півдні України складаються максимально сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування бавовнику. Особливо, в районах, які страждають від стрімкої зміни кліматичних умов, що призводять до посухи», — йдеться у повідомленні.

Загалом, по області близько 10 підприємств виявили бажання засіяти невеликі експериментальні поля, аби визначити, наскільки цю культуру вигідно вирощувати у степовій зоні та який економічний потенціал вона матиме.

Читайте також: В Україні хочуть відродити вирощування бавовнику, з якого виробляють порох. Яку площу треба засіяти і де?

  • У березні Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону №10427-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовника». Його підтримали 287 депутатів.
  • 23 квітня парламент ухвалив закон про бавовник в цілому. Він передбачає спрощення процедур ввезення та обігу на території України сортів бавовнику, який потрібен для виробництва пороху.
  • За словами ініціатора законопроєкту про бавовник Степана Чернявського, насіння пʼяти сортів бавовника мають безоплатно надати 4 міжнародні насіннєві компанії.
Виконано за допомогоюDisqus