«Ніжки Буша» came back to Ukraine

«Ніжки Буша» came back to Ukraine
«Ніжки Буша» came back to Ukraine
Джерело фото: export LAT

Минулий рік для зовнішньої торгівлі м’ясом птиці є особливим не тільки зрослими обсягами, але й змінами у напрямках торгівлі. Основним є повернення на ринок України м’яса птиці із США, обсяги імпорту якого за січень-листопад зросли у 8,22 раза та досягли 36,2 тис. тонн, тоді як 2011 року вони складали лише 4,4 тис. тонн.

Також у 19 разів збільшилися обсяги імпорту м’яса птиці з Бразилії, але у абсолютному вимірі вони були незначними.

Активно освоювався українськими експортерами ринок Російської Федерації, експорт до якої зріс більш ніж у 5 разів, до 26,6 тис. тонн.

Загалом за січень-листопад обсяги експорту м’яса птиці з України збільшилися на 46%. Це відбулося за рахунок активізації експорту до країн СНД (зростання на 59%) та послаблення позицій на азійському ринку (зниження на 17%).

Зокрема, збільшився експорт до Росії (у 5 разів), Білорусі (у 2,2 раза), а до Казахстану він зменшився на 13%.

Обсяги імпорту м’яса птиці також зросли, на 99,7%, за рахунок зростання імпорту з США (у 8,3 раза), Бразилії (у 19 разів) та Угорщини (у 4,7 раза).

Таке зростання обсягу імпортних поставок м’яса птиці зумовило збільшення частки імпорту на українському ринку м’яса птиці з 8% у 2011 році до 15% у 2012 році.

Показники ринку м’яса птиці України за січень-листопад (2011/12 рр.)

«Ніжки Буша» came back to Ukraine

Отже, у січні-листопаді 2012 року обсяг загальної пропозиції м’яса птиці (з урахуванням змін у обсягах виробництва, експорту та імпорту) збільшився, у порівнянні з аналогічним показником минулого року, на 10%. У такій ситуації вітчизняним виробникам і у подальшому доведеться працювати в умовах підвищеної конкуренції, яка може призвести до виходу з ринку дрібних виробників.

Враховуючи високий рівень насиченості українського внутрішнього ринку м'яса птиці, збільшення його експорту до ЄС, початок якого планується навесні поточного року, буде дуже вчасним, і невикористання цього шансу призведе до суттєвих втрат як виробників, так і держави у цілому.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus