20 квітня 2022, 15:14, Україна

Другою Одесою може стати румунський порт Констанца — думка

На короткостроковий період порт Констанца в Румунії може стати другою Одесою. Гданськ на Балтійському морі, це далеко від нас. Констанца — ближче і зрозуміліше.

Про це розповів генеральний директор «Кусто Агро» Алішер Тяжин в матеріалі «‎Кусто Агро про роботу під час війни, та Чому порт Констанца може стати другою Одесою»‎ на Latifundist.com.

Зазначається, що керівництво «‎Кусто Агро»‎ декілька тижнів тому відвідало Молдову й Румунію. Оцінив для себе можливості експорту через порти цих країн.

«Мені здається, що на короткостроковий період порт Констанца в Румунії може стати другою Одесою. Там працюють такі мультинаціонали, як Bunge Ltd, ADM, Cargill та інші‎», — зазначив Алішер Тяжин.

За словами генеральний директор «Кусто Агро», є ще порт Гданськ на Балтійському морі, але це далеко від нас. Констанца — ближче і зрозуміліше. В компанії планують продавати через цей порт насіння соняшнику в Туреччину.

В компанії відмітили, що логістика і не могла запрацювати відразу нормально. Бо всі ринулися їхати в сторону ЄС.

«Складнощі виявилися в тому, що Європа немає таких потужностей для зберігання, які має Україна. Та й щодо вагонів там є певні обмеження. Крім того, наша спадщина навіть не від радянського минулого, а ще російської імперії — широка колія — дуже обмежує нас. Якби в нас теж була вузька колія, ми б спокійно виїжджали на вагонах. А так маємо те, що маємо‎», — констатував керівник. ‎

Додається, що за зсловами Алішера Тяжина, якщо війна закінчиться досить скоро з позитивним результатом для України, то через порти Одеси українці зможуть експортувати не раніше весни 2023 р.

Нагадаємо, що через блокаду портів Україні знадобиться понад три роки, щоб вивезти врожай.