13 жовтня 2022, 17:52, Світ

Китай планує розпочати імпорт кукурудзи з Бразилії вже в грудні — Bloomberg

Китай може почати імпорт кукурудзи з Бразилії вже в грудні, що є частиною прагнення найбільшого світового покупця зменшити залежність від США і замінити поставки з України, припинені російським вторгненням, пише Bloomberg

Близько 45 об'єктів, що належать компаніям, включаючи Bunge, Cargill та Archer Daniels Midland (ADM), були попередньо схвалені Бразилією для експорту в Китай, згідно зі списком, з яким ознайомилося агентство Bloomberg. Остаточна сума буде вище через велику кількість запитів, сказала людина, знайома з цим питанням, яка попросила не називати її ім'я, оскільки переговори тривають. Остаточний список, ймовірно, буде відправлений в Китай в листопаді. 

«Китай робить кроки для прискорення імпорту бразильської кукурудзи, диверсифікуючи поставки в той час, коли війна в Україні порушила торгівлю, а напруженість у відносинах з США висока. Ріст більш ніж на 20% ф'ючерсів на кукурудзу в Чикаго менш ніж за три місяці, посилене зростанням долара США, збільшило актуальність пошуку альтернативних вантажів‎», — пише видання. ‎ 

У той час як Бразилія є другим за величиною світовим експортером кукурудзи, Китай майже ніколи не купував кукурудзу у цієї сільськогосподарської держави за останні 9 років через фітосанітарні проблеми. На зустрічі в цьому році в Бразилії обидві країни нарешті домовилися про санітарні норми після багаторічних переговорів, проклавши шлях до закупівель. 

«‎Водночас цей крок загрожує частці США в китайських закупівлях, яка склала близько 70% в сезоні 2020-2021 рр», — відмітили у видані. ‎ 

Bunge очолює список Bloomberg з 20 майданчиками, схваленими Бразилією для експорту кукурудзи в Китай. Після того, як Пекін затвердить список, ці компанії будуть вести переговори безпосередньо з покупцями в азійської країні. 

Читайте також: «Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?‎»‎ 

Відзначається, що Китай вже купує більшу частину бразильської сої, ще одного кормового інгредієнта необхідного для вирощування свиней. 

Додається, що азійська країна має історію відходу від американських сільськогосподарських поставок в період ескалації напруженості, наприклад, у 2018-19 рр. під час торгової війни, і має більш широку мету — зменшити залежність від одного постачальника. 

Нагадаємо, що аналітики USDA не змінили свій прогноз виробництва кукурудзи в Китаї на 2022/23 МР — 274,00 млн т. Імпорт зернової в Китай за прогнозами аналітиків не зазнає змін та становитиме 18,00 млн т. Кінцеві запаси, за даними аналітиків, зменшаться до 206,22 млн т. (207,22 млн т).