10 червня 2024, 18:00, Україна

В Україні планують створити промисловий парк, де будуватимуть судна

«Українське Дунайське пароплавство» (УДП) презентує на Ukraine Recovery Conference (URC2024) у Берліні проєкт створення на базі судноремонтного заводу компанії сучасного промислового парку Kiliya, повідомив генеральний директор «Українського Дунайського пароплавства» Дмитро Москаленко.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

«Наразі завод УДП у Кілії чи не єдиний в країні продовжує ремонт та будівництво флоту. Це безальтернативний варіант для створення суднобудівельної бази національного масштабу. Завод розташований у 47 кілометрах від Чорного моря. У нас є обладнання, досвідчена команда з понад 300 фахівців, власна акваторія, інфраструктура, можливість розміщення нових виробництв (з 19 га території заводу використовуємо лише 9 га)», — зазначили в УДП.

За словами Москаленка, пароплавство вже має декілька пропозицій від іноземних компаній щодо розміщення у Кілії спільного виробництва. Першим резидентом промислового парку Kiliya можуть стати суднобудівельники з країн Балтії.

Він додав, що формат промислового парку дає можливість максимально ефективно використовувати потенціал. 

«Що пропонуємо міжнародним донорам? Створити умови до заходу у наш промисловий парк нових резидентів. Модернізувати сліп, інвестувати у сучасне обладнання та автономну «зелену» систему енергозабезпечення, провести днопоглиблення акваторії», — додав Москаленко.

Читайте також: УДП завершило 2023 рік з рекордним прибутком завдяки об’єднанню фрахту з перевалкою в Україні та Констанці

  • У серпні 2023 року УДП перевезло понад 206 тис. т вантажів, що стало рекордним показником з початку війни.
  • У вересні підприємство заявило, що запускає пілотний проєкт з перевезення зернових Середнім Дунаєм до Констанци.
  • В лютому 2024 року Дунайське пароплавство розробило три лінії для баржевих караванів, щоб перенаправити вантажі з західного кордону.