12 червня 2024, 15:04, Переробка

Користь від збільшення експорту цукру отримали не тільки українські виробники, а і країни Євросоюзу — Огородов

Користь від нарощування експорту цукру отримали не тільки українські виробники, а і країни Євросоюзу, оскільки на європейському ринку вже четвертий рік поспіль спостерігається дефіцит виробництва цукру, розповів в інтервʼю Latifundist.com гендиректор «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» Роман Огородов.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

За його словами, при загальному споживанні (з урахуванням промислового) на рівні 17 млн т цукру на рік ЄС останні роки виробляв десь 14 млн т. 

«Причому майже половину завдяки переробці імпортованого цукру-сирця. Решту попиту покривав за рахунок імпорту білого цукру, зокрема, українського», — каже Огородов.

Він додав, що у загальному обсязі частка імпорту цукру з України не така вже й значна — від 100 тис. до 400 тис. т на маркетинговий рік, але в будь-якому разі це підтримало українську галузь.

«Дивіться, ми ж не везли цукор у Німеччину. В Європі цукор виробляється в північному регіоні, де сконцентровано 90% виробництва. Це Німеччина, Франція, Нідерланди, Бельгія, Данія і Польща. Водночас, на півдні Європи виробництва цукру немає. Тобто логістичний потік спрямований з півночі на південь, на ті ж Балкани. А це, в принципі, з точки зору географії наш природний ринок. Звісно, туди ми і везли цукор, конкуруючи з європейськими виробниками за ціною, з урахуванням логістичних витрат. Усе чесно», — зауважив Огородов.

Читайте також: «Перебрали» квоту в ЄС. Куди експортувати цукор?

  • У травні «Укрцукор» звернувся до Кабінету Міністрів з проханням про термінове встановлення нульової квоти на експорт цукру до ЄС на 2024 рік у звʼязку з її вичерпанням. 
  • Кабінет міністрів запровадив з 1 червня нульову квоту на експорт цукру до Європейського Союзу.