30 липня 2024, 15:05, Україна

Нішеві культури можуть стати основою бюджету багатьох господарств — думка

У майбутньому нішеві культури можуть стати основою бюджету багатьох господарств, забезпечуючи стабільність та рентабельність навіть у несприятливі роки для традиційних культур, вважають в компанії PROMETEY.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Головна проблема «ніши» — це відсутність стійкого попиту та коливання цін на ринку. Потреба просто невелика і при перевиробництві ціна падає, що, наклавшись на невисокі потенціали врожайності, може спричинити економічні збитки для фермера. Вихід на глобальні ринки трішки пом’якшує ці проблеми, однак тільки частково», — каже головний агроном PROMETEY Ілля Троїцький.

Він зазначив, що з точки зору технології, вирощувати багато нішевих культур не складніше, ніж пшеницю чи соняшник. Тим більше, що є значні плюси, як-от менша розповсюдженість спеціалізованих хвороб та шкідників, а отже можна застосовувати більш дешеві схеми захисту.

«Та, безумовно, вирощування будь-якої культури вимагає певного досвіду, польових експериментів, врахування особливостей грунтово-кліматичної зони, тощо. Тому новачкам важко з першого разу отримати високі врожаї. А от з плюсів слід підкреслити, що більшість з нішевих культур є добрими та цінними попередниками і введення їх у сівозміни покращить результати вирощування традиційних культур, а рознесення польових операцій у часі забезпечує оптимізацію використання машино-тракторного парку», — додав Троїцький.

Читайте також: Рафаель Гороян: Задача PROMETEY — витіснити росіян з єгипетського ринку

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.