ПАЕК експортує 70% врожаю нішевих культур до Європи

«‎Південна аграрно-експортна компанія» (ПАЕК) експортує в країни Європи та ближнього зарубіжжя 70% врожаю нішевих культур льону, коріандру, гірчиці та проса, розповів власник агрохолдингу Юрій Кормишкін, пише Укрінформ.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Ми вирощуємо нішеві культури, такі як льон, коріандр, гірчиця, просо. Під них відведено 11% земельного банку — понад 5 тис га. 70% вирощеного вражаю іде на експорт в Молдову, Польщу, Болгарію, Бельгію, Італію та інші країни. Плануємо розширити експорт на країни Азії», — сказав Кормишкін.

За його словами, ці культури були введені у структуру посіву, бо, по-перше, вони є гарним попередником в сівозміні, мають швидкий термін дозрівання. Це, у свою чергу, дозволяє швидко зібрати врожай. По-друге, на відміну від, скажімо, пшениці, яка наразі є збитковою для агровиробників Миколаївщини, нішеві культури мають вищу реалізаційну ціну. Ще однією причиною є зміна клімату.

«Наприклад, коріандр витривалий до посухи і може в таких умовах дати добрий врожай. Льон — культура, яка дозріває до настання високих температурних показників і є гарним попередником соняшнику. А гірчицю рано сіють і так само рано збирають. Вона встигає за короткий проміжок часу дозріти, а після збору врожаю є час підготувати ґрунт для посіву тих же озимих культур», — зазначає Кормишкін.

На його думку, ринок збуту для нішевих культур на сьогодні ще не достатньо відрегульований та стабільний. Є можливість частину продукції збувати в межах України. І все ж, дві третини вирощеного врожаю доводиться експортувати.

Читайте також: ПАЕК планує експортувати 30% врожаю овочів до Європи

Виконано за допомогоюDisqus