11 жовтня 2024, 13:39, Зерно

Казахстанські експортери зіткнулися з блокуванням поставок зерна до росії через фітосанітарні вимоги — Reuters

Казахстанські експортери рису та кукурудзи зіткнулися з проблемами у відправленні своєї продукції до росії. Про це повідомив Зерновий союз Казахстану у середу, зазначивши, що це може бути частиною розширення російських обмежень на транзит зерна з Казахстану після звинувачень москви у порушенні правил фітосанітарного контролю.

Про це повідомляє Reuters.

росія є важливим транзитним маршрутом для основних експортних товарів Казахстану, таких як нафта і уран. Торговельна напруженість може змусити гравців ринку нервувати з приводу стабільних поставок цих товарів.

Підписуйтесь на наш YouTube: топи агрохолдингів без краваток

Минулого тижня російська служба россільгоспнагляд оголосила про заборону видачі фітосанітарних сертифікатів для зерна, зернових продуктів, насіння соняшнику, томатів та перцю з Казахстану. У відповідь уряд Казахстану запросив у росії докази порушень. Казахстанська залізнична компанія заявила, що транзит зерна через росію продовжується та навіть планується збільшення обсягів у цьому місяці.

Попри це, представники ринку стверджують, що російське рішення вже вплинуло на поставки.

«Ситуація не вирішена, наскільки я розумію. Зерновий транзит продовжується за маршрутами, де вантаж не потрібно вивантажувати з одного транспортного засобу і перевантажувати на інший. Наприклад, до країн Балтії, Азербайджану, Білорусі», — сказав Євген Карабанов, керівник аналітичного відділу Зернового союзу.

Однак постачання через російські порти зупинилися.

Крім того, деякі казахстанські компанії, що експортують рис і кукурудзу, зіткнулися з блокуванням вантажів на кордоні, хоча ці продукти не були вказані у повідомленні россільгоспнагляду.

«Вантажівки, завантажені цими продуктами, розвертають на кордоні», — зазначив Карабанов.

Джерело в російській промисловості, на умовах анонімності, підтвердило наявність проблем з казахстанським транзитом і надало документ, який містить перелік заборонених для імпорту товарів з казахстанськими фітосанітарними сертифікатами. До списку входять не лише зернові, але й пшеничне борошно, кукурудза, рис, соя, сочевиця, горіхи та баштанні культури.

Міністерство сільського господарства Казахстану повідомило, що з моменту набуття чинності російських обмежень, 23 вересня, до росії було відправлено 204 тис. метричних тонн продукції, і лише 0,3% вантажів затримали на кордоні. Переговори з цього питання тривають.

россільгоспнагляд поки не прокоментував ситуацію.

Софія ЯрошенкоLatifundist.com, 2024 р.