Судновласники, які відправляють судна в порти Великої Одеси, знають, куди і на які ризики йдуть — фрахтовий брокер

Після вчорашньої атаки на контейнеровоз змін на ринку фрахту зернових вантажів не відбулось, розповів Latifundist.com фрахтовий брокер і судновласник Костянтин Соболь.

Підписуйтесь на наш Telegram: все про внутрішнє життя агрохолдингів

«Судновласники, які відправляють судна в порти Великої Одеси, — вони знають, куди і на які ризики йдуть», — говорить Соболь.

Те, що не сталося моментального зростання фрахту після атак, розповідав Latifundist.com на анонімних умовах і менеджер однієї з мультинаціональних торгових компаній.

«Після атак очікували, що фрахт різко почне рости, як це було і Ізмаїлі в 2023 році. Тоді він зріс мінімум на 50%. Але вранці, після останніх атак на порти Великої Одеси, фрахтові брокери сказали, що ставки не змінилися. Всі вантажать, як і вантажили. Змін у настроях операторів ринку я теж не бачу. Та й вже стільки прилітало по портам, і силоси розсікало, і вантажі. І нічого не змінювалося. Всім треба працювати і перевозити вантажі», — розповідав він після атаки 8 жовтня.

За словами співрозмовника, настрої фрахтових брокерів в компанії після вчорашньої атаки на контейнеровоз не змінилися.

Інша причина, чому не сталось всплеску ставок — ринок фрахту на Середземномор'ї теж зараз низький.

Також, як зауважив менеджер з морського фрахту, український ринок є преміальним. Судновласники, які заходять в глибоководні порти України отримують до ринкової вартості тоннажу ще й премію за ризик. На ринку навіть існує неофіційний цінник.

«В чистому еквіваленті виходить приблизно $150-300 тис. на партії. Це сегмент суден 50 тис. т і більше. Наприклад, супрамакс за добу може отримати $10-11 тис. Але якщо судно заходить в Україну, то судновласник попросить $16-17 тис. за добу. Якщо ми говоримо про відправку вантажу в Індонезію або Китай, то цінник сягатиме $300 тис. І ця ціна коливається, вона позиційна. Тому що, якщо премія $300 тис., то за кожні 50 тис. вони будуть торгуватися. І похибка на реальну премію, думаю, плюс-мінус по $100 тис. в залежності від обставин», — говорить менеджер з морського фрахту компанії, що працює по морському коридору.

Додає, що в стабільні періоди найбільша премія була страхова, а судновласники супрамаксів брали до $100 тис. премії відносно інших вантажів з не ризиковими портами-маршрутами.

Читайте також: Три атаки на іноземні судна в Чорному морі за останній тиждень: Як це вплине на ставки фрахту, перевалку та страхування? 

  • У ніч з 5 на 6 жовтня цивільне судно PARESA під прапором Сент-Кітс і Невіс зазнало пошкоджень під час нічної ракетно-дронової атаки росії поблизу одного з причалів у морському порту Південний.
  • 7 жовтня під ударом ворожої балістичної ракети опинилось судно OPTIMA під прапором Палау, яке прийшло під завантаження в український порт. Тоді загинула одна людина.
  • 9 жовтня росія вчергове вдарила балістичною ракетою по портовій інфраструктурі Одеської області. Загинули 8 людей.

Євгенія Тулаїнова, Latifundist.com, 2024 р.

Виконано за допомогоюDisqus