Брокерські компанії теж шукають шляхи для експорту агропродукції — Спайк Брокерс

Аграрний сектор після першого шоку запускається. Ринок не стоїть на місці, а намагається адаптуватися до нових умов та шукати шляхи нові шляхи експорту української агропродукції.

Таку думку висловив співзасновник, генеральний директор «‎Спайк Брокерс» Олександр Соловей на сторінці компанії у Facebook.

За його словами, Україні критично необхідно відновити експорт сільськогосподарської продукції, щоб забезпечити надходження валютних коштів, які підтримуватимуть нашу економіку і армію. Україна до війни виробляла кількість продукції, яка у рази перевищувала внутрішні продовольчі потреби.

Читати за темою: 1 млн т зерна Дунаєм, або Як експортувати зерно українське зерно в умовах війни

Олександр Соловей вважає, що сьогодні не потрібно встановлювати штучні бар’єри для експорту. І у цьому контексті дуже важливою є постанова Кабміну від 24 березня про виключення з переліку товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню, кукурудзи і соняшникової олії. На думку брокера, це суттєво покращить надходження валюти в країну і надасть можливість реалізовувати продукцію середнім і малим підприємствам.

«Ми, як брокерська компанія, яка знає ринок і її учасників, зараз опрацьовуємо різні альтернативні варіанти з авто- та залізничними перевезеннями. Працюємо над переадресацією товару що застряг в дорозі до порту. Наприклад, за цей місяць знайшли можливості для реалізації продукції для малого і середнього фермера за кордон на 50 тис. т лише кукурудзи. Також продовжуємо працювати над продажем сої, соняшника і олії», — каже Олександр Соловей.

Він додає, що на цей час ніхто не може точно передбачити скільки зерна можна відправити на експорт через «Укрзалізницю». Упродовж усієї історії розвитку аграрного ринку і експортної інфраструктури найефективнішою була логістика через порти. Це не сприяло розвитку залізничної інфраструктури і транспортуванню продукції через кордон.

«Оскільки інфраструктура у процесі розбудови, зараз не можна спрогнозувати її пропускну здатність і ефективність. Це стане зрозуміло десь через пів року, коли ми вже побачимо постфактум, скільки Україна відвантажила за кордон. Я думаю, що ми будемо позитивно вражені результатами роботи «Укрзалізниці» та України», — підбадьорює брокер.

Нагадаємо, аналітик вказує, що надмірні залишки та прогнози нового врожаю тиснуть на ціни на зернові.

Виконано за допомогоюDisqus