Українському ріпаку потрібен «сухопутний зелений коридор», щоб втримати перевагу на ринку ЄС — Чайківський

Основними конкурентами України на ринку ріпаку в ЄС є Австралія та Канада. Наша країна збирає ріпак раніше за Канаду. Та для того, щоб вчасно експортувати і не втрати перевагу на європейському ринку, необхідно створити на західних кордонах «зелений коридор» для експорту ріпаку. 

Таку думку висловив Іван Чайківський, народний депутат, засновник компанії «Агропродсервіс», у матеріалі «Зелений коридор для ріпаку в ЄС. Чому важливо його створити?» на Latifundist.com.

За його словами, Україна відчула підтримку від європейських колег у питанні щодо збільшення експортного потенціалу через західні кордони. Польща навіть виступила одним із гарантів в отриманні надійних транзитних коридорів для експорту української аграрної продукції. Відповідні домовленості є на рівні міністрів. Але реалії зовсім інші.

«Канада забезпечила в сезоні 2021/22 лише 11% європейського імпорту олійної, бо через посуху втратила значну частину врожаю каноли. Саме тому у світі зріс попит на український ріпак і ми змогли експортувати його навіть в Пакистан та ОАЕ. Аналітики говорять, що в сезоні 2022/2023 канадська канола поїде в ці дві країни, а значить основним ринком збуту для нас все ж буде європейський», — зазначив Іван Чайківський.

До того часу, поки основна маса каноли з’явиться на європейському ринку, Україна встигала експортувати свій врожай. Відбувалося це переважно через морські порти. Цього року ми можемо втратити перевагу на ринку, адже доведеться везти, скоріш за все, автотранспортом чи залізницею.

«Проблему можна вирішити лише за рахунок двосторонньої урядової співпраці. Тому ми просимо український уряд збільшити зусилля для пришвидшення пропуску зерновозів з українським урожаєм, але акцент зробити саме на ріпаку», — вважає нардеп.

Нагадаємо, що в Україні підходить до завершення збирання врожаю ріпаку. Збиральна площа цього року на 9,5% перевищує торішню.

Виконано за допомогоюDisqus