Зелений коридор для ріпаку в ЄС. Чому важливо його створити?

Зелений коридор для ріпаку в ЄС. Чому важливо його створити?
Зелений коридор для ріпаку в ЄС. Чому важливо його створити?
Джерело фото: Latifundist.com

Нам потрібно створити на західних кордонах «зелений коридор» для експорту ріпаку. Відповідне звернення до уряду прийнято з моєї ініціативи на засіданні аграрного комітету парламенту.

Так, Україна відчула підтримку від наших європейських колег у питанні щодо збільшення експортного потенціалу через західні кордони. Польща навіть виступила одним із гарантів в отриманні надійних транзитних коридорів для експорту української аграрної продукції. Відповідні домовленості є на рівні міністрів. Але реалії зовсім інші.

Олійні в умовах війни: посів, залишки, переробка, умови зберігання
Читати також

Що ми бачимо на західних кордонах?

Практично на всіх точках пропуску утворені десятикокілометрові черги. Перед засіданням комітету, я особисто спілкувався з водіями на кордоні та представниками української митниці, бачив ці черги.

Проблему можна вирішити лише за рахунок двосторонньої урядової співпраці. Тому ми просимо український уряд збільшити зусилля для пришвидшення пропуску зерновозів з українським урожаєм, але акцент зробити саме на ріпаку.

Менший час в дорозі суттєво здешевить вартість логістичних послуг, що при вкрай низькій ціні на зерно дозволить аграріям акумулювати кошти на посівну озимих.

Ріпак

Чому для нас важливий ринок ЄС?

Площі озимого ріпаку під урожай 2022 були рекордними за останні 12 років і склали більше 1,4 млн га. Враховуючи те, що приблизно 35% цих площ знаходиться в тимчасово окупованих регіонах або в тих, де ведуться бойові дії — площа збирання може скласти 1,1 млн га.

Зазвичай, лише 12% врожаю українського ріпаку переробляється всередині країни, а решта експортується як насіння. Це відповідно забезпечувало стабільні валютні надходження в країну. Та чи зможемо ми вивезти врожай ріпаку в новому сезоні? Адже в умовах російської агресії подальше його зберігання неможливе через руйнування логістичних шляхів всередині країни та браку вільних місць.

Основним отримувачем українського ріпаку та продуктів його переробки є країни ЄС. Навіть попри блокування портів, у 2021/2022 МР ми забезпечили приблизно 30% європейського імпорту олійної культури. Як нам це вдалося? Основні обсяги реалізації та переробки ріпаку припадають на першу половину сезону, а отже, ми встигли 98% ріпаку відправити на ринки ще до 24 лютого. З початком повномасштабного вторгнення обсяги поставок значно скоротилися.

Пшениця vs ріпак: що будуть сіяти восени аграрії і чи взагалі посіються?
Читати також

Канадська канола vs український ріпак

Основними конкурентами на ринку ЄС для нас є Австралія та Канада. І тут нам потрібно звернути увагу на останню. Канада забезпечила в сезоні 2021/22 лише 11% європейського імпорту олійної, бо через посуху втратила значну частину врожаю каноли. Саме тому у світі зріс попит на український ріпак і ми змогли експортувати його навіть в Пакистан та ОАЕ. Аналітики говорять, що в сезоні 2022/2023 канадська канола поїде в ці дві країни, а значить основним ринком збуту для нас все ж буде європейський.

Ми збираємо ріпак раніше за Канаду. Тому до того часу, поки основна маса каноли з’явиться на європейському ринку, ми встигали експортувати свій врожай. Відбувалося це переважно через морські порти. Цього року ми можемо втратити перевагу на ринку, адже доведеться везти, скоріш за все, автотранспортом чи залізницею.

Іван Чайківський, автор блогу, народний депутат, засновник компанії «Агропродсервіс»

Український ріпак потрібен Європі

Ріпак, який є стратегічною сировиною для виробництва біопалива, здатний зменшити енергетичну залежність країн ЄС від країни-агресора. Крім того, план ЄС щодо подолання залежності від російських ресурсів і збільшення до 2030 р. частки відновлюваної енергії до 45% передбачає активне використання біопалива. А отже Європа зацікавлена в безперебійному імпорті українського ріпаку. До того ж ЄС скасував усі мита на українські товари. Ми повинні скористатися тими можливостями, які перед нами відкриті.

Іван Чайківський, народний депутат, засновник компанії «Агропродсервіс»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus