Борг Кернел залишається джерелом відчутного ризику для компанії — Eavex Capital

Чистий борг «Кернел» на кінець червня становив $1,49 млрд, але беручи до уваги запаси готової на продаж продукції, можна вважати, що скоригований чистий борг був $596 млн. Таким чином, скориговане співвідношення чистого боргу до EBITDA було 2,7х (в рамках прийнятного значення).

Про це йдеться в щотижневому огляді фондових ринків від Eavex Capital.

Відзначається, що за фінансовий рік, що завершився в червні, «Кернел» мав грошовий потік від операційної діяльності у розмірі $677 млн, але необхідність поповнення обігового капіталу призвела до негативного значення чистого грошового потоку від операційної діяльності (-$305 млн). 

«В певний момент у «Кернел» сформувалися надлишкові запаси агропродукції на фоні обмежених можливостей експорту. В загальному плані, «Кернел» контролює приблизно 18% зернового експорту з України. Відновлення експорту агропродукції через морські порти дозволило компанії значно покращити операційну діяльність‎», — відмітили спеціалісти. ‎ 

За інформацією фахівців, у період квітень-червень компанія експортувала лише 123 тис. т зернових, а вже за липень-вересень експорт склав 710 тис. т. Але це ще набагато менше за об’єми, що були до війни. Для прикладу, за липень-вересень 2021 року «Кернел» відправив на експорт 2,2 млн т зернових.

Читайте також: «‎Аграрний ринок починає згадувати бартерні схеми — Сергій Щербина»‎ 

Нагадаємо, що згідно зі звітом «Кернел» станом на 30 червня 2022 року рівень боргу становив $1,5 млрд, що означає відношення чистого боргу до EBITDA у 6,8 раза і є найвищим показником в історії компанії.

Через труднощі з ліквідністю постраждала здатність обслуговувати цей борг, тому вже в березні компанія розпочала переговори з банками про відстрочку погашення основної суми, чого вдалося досягти. 

Оскільки російська агресія затягнулася, відбувся черговий раунд переговорів, і більшість кредиторів пішли назустріч, внаслідок чого компанія «відчула певний комфорт». Нова дата погашення — до 30 червня 2023 року.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus