В АМПУ відповіли на звинувачення у непрозорості та корупції під час роботи «‎зернового коридору»‎

В АМПУ вважають, що голова групи Allseeds В’ячеслав Петрище надав необ’єктивну інформацію та замовчав деякі деталі заявивши, що одним суднам надають пріоритет, а інші, такі як SUGAR, стоять місяць в заторі.  

Про це йдеться в матеріалі: «‎Allseeds vs АМПУ. Як працює черга в «зерновому коридорі» та чи можна проплисти «по блату»?» на ‎Latifundist.com.

За інформацією АМПУ, вантажовласник не зазначив, що 24 жовтня балкер прибув до рейдової стоянки Чанаккале. Але лише 30 жовтня агент подав необхідний комплект документів на судно і на наступний день отримав підтвердження від ДП «АМПУ» та інформація була направлена до СКЦ. Судно прибуло до Босфору лише 10 листопада 2022 р.

«‎З цієї дати і до сьогодні. російською стороною в СКЦ погоджено 43 інспекції на вхід. З них 14 інспекцій на вхід до порту Південний. При цьому всі судна, що пройшли інспекцію на вхід до порту Південний за вказаний період, заплановані терміналом раніше т/х «Sugar». Таким чином, враховуючи деструктивну роботу російської сторони в СКЦ, черга до інспекції т/х «Sugar» відповідно до плану роботи порту Південний просто не дійшла», — повідомили в АМПУ.‎ 

Водночас єдині судна, яким надається пріоритет при проведенні інспекцій, підкреслили в АМПУ, це судна з гуманітарною допомогою найбіднішим країнам, що були зафрахтовані WFP (ООН).  

В АМПУ акцентували, що план роботи портів на тиждень складається на підставі планів роботи терміналів і саме термінали визначають черговість обробки суден біля своїх причалів і передають цю інформацію філії ДП «АМПУ». АМПУ, своєю чергою, відображає це в щотижневому плані. Далі члени СКЦ письмово погоджують кількість інспекцій на наступну добу.  

«З 20 листопада українська сторона щоденно заявляє на вхід та інспекції більше 60 суден, що очікують, однак представники рф в СКЦ узгоджують прохід декількох суден на добу. Наприклад, за 5 днів було проведено лише 11 інспекцій, що є критично мало», — відмітили в АМПУ.

В АМПУ заважили, що після того, як росія призупинила участь в ініціативі, три сторони за два дні провели понад 80 інспекцій і розв'язали проблему, яку штучно створювали з жовтня. 

Нагадаємо, днями голова групи Allseeds В’ячеслав Петрище поскаржився на те, що завантажене компанією судно SUGAR з олією вже місяць стоїть у «зерновому коридорі» і ніхто «пальцем не поворухнув», аби його пропустити. 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus