Країни ЄС просять блок про допомогу через надлишок зерна з України

Група країн Європейського Союзу закликала блок вжити заходів, щоб допомогти зменшити надлишок пропозиції українського зерна, яке витісняє місцевих виробників.

Про це пише Bloomberg.

Група з шести східноєвропейських країн, зокрема — Польща, просить про заходи для зменшення надлишку пропозиції зерна, адже українське зерно конкурує з виробниками на ринках сусідніх країн, і таким чином скорочує попит на місцеву продукцію.

Країни просять про компенсації своїм фермерам та про запровадження ізольованих транзитних шляхів, щоб українське зерно та інші продукти могли одразу потрапляти до третіх країн та не спричиняти перебоїв у ЄС. 

«‎Я поінформував міністрів про проблеми, з якими стикаються фермери в сусідніх країнах з імпортом українського зерна, яке мало бути відправлене до Західної Європи та Африки. Частина зерна залишається в сусідніх країнах, що спричиняє проблеми для місцевих фермерів, які не можуть продати власне зерно», — заявив міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик. 

Експорт кукурудзи з України до Польщі з січня по листопад минулого року зріс до 1,6 млн т, що на понад 25,000% більше, ніж за відповідний період 2021 року.

Експорт до Угорщини підскочив до понад 900 тис. т з 5 тис.т, а до Болгарії — до 16, 7 тис. т з 361 т.

«Ми готові і надалі допомагати Україні, шляху назад немає. Але ми хочемо, щоб до розв'язання цієї проблеми був залучений весь ЄС‎», — сказав Ковальчик. 

Читайте також: «‎Втрати агрохолдингів у війні з росією. Спойлер: великі, але всі планують відбудовуватися»‎ 

Нагадаємо, A.G.R. Group збереже наземну логістику зерна через ЄС навіть після війни та відкриття українських портів.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus