Порти не в змозі прийняти зерно через затори в Босфорі

Розвантаження зерна
Розвантаження зерна
Джерело фото: Latifundist.com

Низька пропускна здатність суден під час проходження «зернового коридору‎»‎ призвела до суттєвого сповільнення відвантажень на експорт та проблеми з прийманням товару у портах.

Про це пише SPIKE BROKERS у Telegram.

Фахівці відмічають, що на світовому ринку пшениці спостерігається дефіцит купівельного інтересу. Більшість покупців в очікуванні росту кількості пропозицій. 

«‎В Австралії прогнозують рекордний врожай пшениці. В Іспанії спостерігається інверсія локальних цін від другої половини лютого. Фонди тримають найбільшу «коротку» позицію пшениці за останні 4 роки, що говорить про їхні очікування зниження цін на пшеницю», — проаналізували експерти. 

На фізичному ринку спостерігається стала пропозиція пшениці за усіма напрямками. 

«‎Ціни у портах скоригувалися в середньому на $5-10 за тонну та торгувалися в діапазоні $205-225 DAP порти в залежності від якості та термінів поставки. Країни Балтії мають стабільний попит на високоякісну пшеницю та готові платити вище €300 DAP доставлено в Литву за білок 14%+», — зазначили експерти. 

‎ Останні індикації покупців:

  • DAP Україна (порти) ~ $200-225;
  • DAP Польща (кордон) ~ $210-230;
  • DAP Румунія (центр) ~ €240-265;
  • DAP Словаччина (кордон) ~ $215-220;
  • DAP Угорщина (кордон) ~ $220-225;
  • DAP Литва (пн.) (14pro+) ~ €290-305;
  • DAP Італія (сх.) (фураж) ~ €285-298.

Читайте також: «‎Бути чи не бути ГМО, ось в чому питання»

Нагадаємо, станом на 30 січня 117 суден очікують на проведення інспекції в територіальних водах Туреччини (92 — на захід в порти під завантаження, а 25 — вже з агропродукцією). 

Причина — блокування російською стороною інспекції та штучне збільшення черги з суден‎.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus