Польські фермери хочуть зірвати візит Зеленського

Польські фермери можуть зірвати запланований візит президента України Володимира Зеленського, якщо влада не виконає їхні вимоги. Вони виступають проти ввезення українського зерна.

Про це йдеться в публікації порталу Interia, пише Європейська правда.

Об’єднання польських фермерів Oszukana Wieś («Ошукане село») домовилось з урядом про виконання 11 вимог, зокрема посилення прикордонного контролю, компенсації та пільгові кредити. Однак в понеділок вони заявили, що жоден із пунктів так і не було виконано.

«Значна частина товарів їде далі без перевірки. У найкращому випадку перевіряється кожен другий вагон. Термін «технічна пшениця» був відкинутий, тому що він звучав погано. Його залишили без назви. Ми бачимо, що нічого не змінилося. Навіщо було міністру (сільського господарства — прим. ред.) давати надію, брехати людям», — говорить співорганізатор фермерських протестів Вєслав Гринь. 

Читайте також: Зелене світло соєвому шроту з України і червоне — для зерна. Що відбувається на польському ринку?

Польський трейдер Андрій Абдулов зазначає, що фізично польська влада не може обмежити або заборонити імпорт українського зерна, бо польсько-український кордон — це зовнішній кордон європейської спільноти. Однак Польща вже почала використовувати свої внутрішні важелі впливу на поставку українського зерна.

«Більш прискіпливі перевірки з боку прикордонних служб, органів ветеринарного та фітосанітарного контролю. Наприклад,  раніше, якщо їхала партія кукурудзи, — 15 вагонів, — то ветеринарна служба перевіряла вибірково пару вагонів. Зараз перевіряє кожен вагон. Замість одного листа ветеринарного контролю ти чекаєш на оформлення 15 листів. А це час. Це простій транспорту. Кошти простою транспорту + ціна на зерно = менше бажання імпортерів купувати зерно з України», — пояснює Абдулов.

Фермери відновлять протести в селі Черничин у вівторок біля прикордонного міста Грубешів.

Читайте також: Шалений експорт. Дорога зерна через Польщу

«Варшаві варто переосмислити це питання. Якщо міністр (сільського господарства — прим. ред.) хоче, щоб йому зіпсували візит до столиці в середу, ми можемо це організувати. Так само, як і приїзд українського президента. Тільки я не думаю, що річ в цьому. Є багато ідей, але про це ще рано говорити»,  заявив представник Oszukana Wieś Марцін Собчук.

Нагадаємо, Польща готується запровадити обмеження щодо ввозу зерна з України і надіслала листа до Єврокомісії для ухвалення «радикальних рішень». Це необхідно, щоб імпорт не дестабілізував ситуацію на її ринку. Крім того, Варшава готова йти на конфлікт щодо обмеження українського експорту.

Виконано за допомогоюDisqus