Короткострокове продовження зернової угоди суттєво дестабілізує ринок — думка

Короткострокові вікна дії «зернового коридору» не полегшують ситуацію в агро, а суттєво дестабілізують ринок. 120 днів — це оптимальний мінімум для того, щоб мати змогу відносно ефективно експортувати зерно морем.

Такою думкою поділився CEO SPIKE BROKERS Олександр Соловей.

Він зазначає, що у разі продовження «зернової угоди» на 60 днів відбувається дестабілізація усього процесу. За коротких термінів неможливо спланувати якісну поставку суден і синхронізувати роботу із вчасним накопиченням товару для відвантаження. До того ж, судна проходять інспекцію від 14 до 45 днів.

Читайте також: Зернова угода: росія почала інспектувати судна, робота Південного зупинена

«Український виробник отримує меншу ціну за свій товар. Трейдери змушені брати на себе додаткові ризики, які трансформуються у гроші і витрати. Низька ефективність логістики і додаткові витрати  ще більше знижують ціну для фермера. І ось ми отримуємо наступний сезон  як сезон низьких цін», — зазначає Соловей.

До того ж, аграрії намагаються швидко встигнути продати по максимуму за наступні 2 місяці. Це створює настільки великий тиск пропозиції на попит, що не залишає шансів для ціни укріпитися.

Нагадаємо, 19 травня стало відомо, що росія погодилася відновити вхідні інспекції в рамках «зернової угоди» до двох українських портів.

Виконано за допомогоюDisqus