Зернова угода: росія почала інспектувати судна, робота Південного зупинена

Робота «зернового коридору» поновилась, але росія в СКЦ продовжує блокувати вхідний флот до найбільш глибоководного порту «Південний».

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

«Так, 19 травня, було проінспектовано 3 судна, які йдуть на завантаження до портів «Одеса» та «Чорноморськ». В інспекції і реєстрації суден на порт «Південний» росія відмовила в односторонньому порядку і без пояснення причин. 20 травня російська делегація в СКЦ погодилась провести 7 інспекцій вхідного флоту на порти «Одеса» та «Чорноморськ», але провела лише 2. Всі заявлені на порт «Південний» росія знов викреслила як з реєстраційного списку, так і з інспекційного плану», — йдеться у повідомленні міністерства.

21 травня заплановано лише 4 інспекцій, але знов без суден на порт «Південний». Зараз в порту «Південний» понад 1,5 млн т агропродукції, які мають бути відправлені до 10 країн світу, в тому числі в Африку та Азію.

Робота порту через брак флоту зупинена. Фактично росія не допускає його до участі в «зерновій угоді» і це суттєво вплине на зменшення експортних обсягів.

Нагадаємо, 19 травня стало відомо, що росія погодилася відновити вхідні інспекції в рамках «зернової угоди» до двох українських портів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus