Для відновлення судноплавства не обов’язково відбудовувати Каховську ГЕС — Омелян

Для відновлення судноплавства по Дніпру не обов’язково потрібно відбудовувати Каховську ГЕС. Достатньо буде побудувати судноплавний канал разом з механізмами, що підійматимуть чи опускатимуть судна.

Таку думку висловив колишній міністр Інфраструктури Володимир Омелян, пише delo.ua.

Він зазначив, що каже, що хоча підрив Каховської ГЕС і був трагедією, питання доцільності відбудови електростанції потребує окремого вивчення, особливо в контексті того, що в майбутньому український Уряд планує розвивати невеликі атомні електростанції.

«Річковими перевезеннями ми зможемо перевозити значно більшу кількість вантажу. Свого часу за радянських часів по Дніпру перевозили 50 млн т вантажів. В 2016-2019 роках ми перевозили 19 млн т. Теоретично потужність річок українського басейну сягає 30-40 млн т. Це цифра до якої ми можемо йти, бо так ми знімемо суттєве навантаження з доріг, але чи для цього потрібно відбудовувати Каховську греблю я не впевнений. До цього питання ми повернемось після війни й воно буде актуальним в дискусіях щодо повоєнної відбудови України», — говорить Омелян.

Читайте також: Судноплавство по Дніпру буде можливе тільки вище ДніпроГЕС — експерт

Нагадаємо, через знищення росіянами Каховської ГЕС судноплавство по Дніпру стане неможливим на найближчі роки, оскільки зруйновано і затоплено дороги в нижній течії Дніпра, мости, причали, захисні дамби.

Виконано за допомогоюDisqus