росіяни підірвали Каховську ГЕС (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. В Херсонській області почалася евакуація місцевого населення. 

Про це повідомляє ОК Південь та голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

«Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується», — йдеться у повідомленні ОК Південь.

Прокудін о 6:45 повідомив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів. Критичного рівня вода має досягнути через 5 годин.

О 06:58 у Херсонській ОВА повідомили, що підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон  острів Корабел.

Секретар РНБО також повідомив, що Президент України Володимир Зеленський у зв’язку з підривом дамби Каховського водосховища прийняв рішення про проведення екстреного засідання РНБО України.

Як пише Українська правда, посилаючись на слова місцевого жителя, був лише один вибух, а далі Каховська ГЕС «посипалася як картковий дім». Він розповів, що затоплення великі, у Корсунці вода вже в центрі, а «прибережні райони змиває».

Оновлено о 7:53. Мікрорайон Корабел в Херсоні знеструмлено та через декілька годин також буде відключено газопостачання з метою безпеки, повідомляє начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко у Telegram.

Оновлено о 9:03. Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що станом на 07:30 повністю або частково затоплені такі населені пункти, Тягинка, Львове, Одрадокам’янка Бериславського району, Іванівка, Микільське, Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів міста Херсона Херсонського району. Близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини у критичній зоні.

Нині організовано евакуацію мешканців даних населених пунктів автобусами до Херсона, далі до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших. О 12.00 на залізничному вокзалі з Херсона вирушить евакуаційний потяг до Миколаєва. 

Оновлено о 9:25. В Укргідроенерго повідомили, що Каховська ГЕС зруйнована повністю.

«Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає. За попереднім прогнозом очікується спрацювання водосховища впродовж наступних 4 днів», — йдеться у повідомленні.

Неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений. Український персонал ЗАЕС моніторить усі показники.

Оновлено о 10:30. За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС розпочато розслідування за фактами екоциду та порушення законів і звичаїв війни (ст. 441, ч. 1 ст. 438 КК України).

Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав підрив росією Каховської ГЕС жахливим воєнним злочином і, ймовірно, найбільшою техногенною катастрофою в Європі за останні десятиліття.

«росія зруйнувала Каховську греблю, спричинивши, ймовірно, найбільшу техногенну катастрофу в Європі за останні десятиліття і поставивши під загрозу життя тисяч цивільних осіб. Це жахливий воєнний злочин. Єдиний спосіб зупинити росію, найбільшого терориста XXI століття,  це вигнати її з України», — написав Кулеба у Twitter.

Оновлено о 13:04. Членів РНБО поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 т машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 т.

Оновлено о 15:22. Керівник Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк заявила, що більше постраждав лівий берег Дніпра. На правому березі критичних станів фактично не зафіксовано в тих населених пунктах, де йде підйом води. Зокрема, Херсон критично не постраждав, однак є підтоплення деяких мікрорайонів, житлових секторів і вулиць.

Станом на 13 годину, силами ДСНС, Нацполіції, волонтерів евакуйовано близько 1000 людей.

Зазначимо, Каховська ГЕС важлива для сільського господарства регіону. Директор Інституту водних проблем і меліорації НАН України Михайло Яцюк раніше зазначав, що у разі підриву ГЕС постраждають зрошувальні системи півдня України.

«Не працюватимуть зрошувальні системи  постраждає сільськогосподарська сфера. Заповнити водосховище знову можна буде лише навесні, коли буде приплив води», — розповів Яцюк у коментарі ВВС.

Виконано за допомогоюDisqus